eur:
389.71
usd:
362.01
bux:
68457.88
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pokollá válhatnak az utcák: "Nem hiszem, hogy az emberi fajhoz tartozik"

Szimbolikus gesztussal békült ki egymással az olasz maffia két nagy családjának vezetője egy umbriai börtönben. A lépés erősen aggasztja az olasz hatóságokat, mert úgy vélik: a lépés egyenesen az olasz államot fenyegeti.

Ami a mindennapi életben legfeljebb egy furcsa, vagy szentimentális gesztus lenne, az az olasz maffia életében akár sorsdöntő fordulatnak is bizonyulhat.

Az umbriai Spoleto börtönében ugyanis két maffiavezér cellát cserélt és mindketten sajátjukban hagyták arany jegygyűrűjüket egy szögre akasztva. A hagyományos maffiarituálé szerint ez szoros szövetség megkötését jelzi.

A történtek azért aggasztják az olasz hatóságokat, mert a két család korábban háborúban állt egymással. Leoluca Bagarella és Nitto Santapaola a jelek szerint most úgy döntöttek, hogy fátylat borítanak a múltra és összefognak.

A két családfő között még a kilencvenes években romlott meg a viszony, amikor a Szicília keleti részét felügyelő Nitto Santapaola nem támogatta Leoluca Bagarella sógorát, Tito Riinát az egész országot megrázó bombamerénylet-sorozatban.

Erőszakosabban lépnek majd fel?


Veszélyesebb, mint látszik: Nitto Santapaolo

"A gyűrűcsere több mint egybeesés. Ez egy nagyon egyértelmű jel és egyben nagyon nyugtalanító is. A két család egyesülésére utal, aminek az egyik legvalószínűbb célpontja az olasz állam lehet" - jelentette ki az eset kapcsán Palermo helyettes ügyésze, Sergio Lari.

"Mindkét férfi nagyon ragaszkodott a jegygyűrűjéhez, hiszen mindkettő házastársa már elhunyt. Leoluca Bagarella felesége öngyilkos lett, míg Nitto Santapaoláét meggyilkolták" - tette hozzá a helyettes ügyész.

Nitto Santapaola gesztusa a Riina-klán irányába egy egyesült maffia felé mutat, amely valószínűleg erőszakosabban fog fellépni, mint az elmúlt években, amikor az azt irányító "főnökök főnöke", Bernardo Provenzano kifejezetten ellenezte a látványosan agresszív támadásokat.

A 43 éven keresztül bujkáló és a szervezetet a háttérből irányító Bernardo Provenzanót azonban tavaly áprilisban Corleone mellett elfogták. A férfi 13 évig volt a főnökök főnöke, miután Tito Riinát 1993-ban letartóztatták.

Bár riválisaival kegyetlenül bánt Bernardo Provenzano is, soha nem értett egyet Tito Riina taktikájával, melynek során maffiaellenes bírókat gyilkoltak meg és több olasz nagyvárosban (Firenzében, Milánóban és Rómában) is bombamerényleteket követtek el."Nem hiszem, hogy az emberi fajhoz tartozik"

A hírek szerint a 67 éves Leoluca Bagarella egyedül háromszáz ember meggyilkolásáért vagy annak elrendeléséért felelős. Az áldozatok között rendőrök, bírók és újságírók is voltak.

Leoluca Bagarella volt a palermói keresztapa, aki kegyetlen terrorral felügyelte birodalmát. "Nem igazán akarok róla beszélni, de nem hiszem, hogy az emberi fajhoz tartozik. Biztos, hogy mentális és fizikai gondjai vannak. A börtönben, ahol együtt ültünk, focizás közben például egyszerre két lábbal rúgta a labdát - láttak már valaha ilyet?" - tette fel a kérdést a gengszterből besúgóvá lett Tomasso Buscetta.

A Vadász

A másik érintett keresztapáról, a 69 éves Nitto Santapaoláról már a beceneve is sokat elárul. A rendőrség szerint a "Vadász" legkevesebb hetven gyilkosságért felel.


Az egyik leghíresebb gyilkosság: Falcone bíró megölése

1978-ban például meggyilkolta riválisát, Giuseppe Calderonét, hogy átvehesse a hatalmat a Szicília keleti partjainál fekvő Catania fölött. Négy évvel később megerősítette hatalmát, amikor meggyilkolta az egyik rivális főnököt és az őt egyik börtönből a másikba átkísérő három rendőrt.

1982-ben elrendelte az akkori cataniai rendőrfőnök, a Cosa Nostra elleni harc egyik élharcosának számító Carlo Alberto Della Chiesa kivégzését. A támadásban a rendőrfőnök felesége és egyik testőre életét veszítette. Nitto Santapaolát tíz évvel később fogták el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×