eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Börtönbüntetéssel számolhatnak a rabszolgatartók

Börtönbüntetés kilátásba helyezésével igyekeznek felszámolni a rabszolgaság ma is élő intézményét az északkelet-afrikai Mauritániában.

A parlament egyhangúlag fogadta el azt a jogszabályt, amely szerint tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, akiről kiderül, hogy rabszolgát tart. A vétkesek ezen felül kötelesek lesznek kártérítést fizetni a rabságban tartott áldozatoknak.

A rabszolgaság intézménye évszázados múltra tekint vissza Mauritániában; csak 1981-ben törölték el hivatalosan, de mostanáig nem létezett olyan törvény, amely büntette volna a tovább élő jogellenes gyakorlatot.

Nehéz megítélni, pontosan milyen széles körben élt tovább az intézmény, mert rabszolgatartó és rabszolga sok esetben évtizedeken át egy háztartásban él együtt, és gyakran családtagnak tekintik egymást.

A problémával az afrikai ország két évvel ezelőtt államcsínnyel megdöntött elnöke, Mauja Uld Szid Ahmed Taja egyáltalán nem törődött, tagadta, hogy a rabszolgatartás gyakorlata tovább élne Mauritániában.

A puccsal hatalomra jutott junta vezetője, Eli Uld Mohammed Vall ezredes és az ország idén megválasztott új elnöke, Szidi Mohammed Uld Sejk Abdallahi azonban elsőbbségi kérdésnek tekintette a rabszolgaság eltörlését, utóbbi teljes mellszélességgel ki is állt a rabszolgatartást szankcionáló új törvény mellett.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×