eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szükségállapotot vezettek be a hőség miatt

Miközben Magyarországon kicsit csillapodott a tomboló hőség, Dél-Európában a meleg miatt elharapózott erdőtüzek még most is veszélyt jelentenek. Olaszországban több helyen is égnek az erdők, Görögörszágban pedig az 50 fokhoz közelítő hőmérséklet miatt szükségállapotot vezettek be.

Európa jelentős része a szélsőséges időjárástól szenved. Míg Nagy-Britanniában az utóbbi 60 év legsúlyosabb árvize egyes városokat valóságos szigetekké változtatott, addig Közép-, Kelet- és Dél-Európában a hőség szedi áldozatait.

A dél-olaszországi Peschici városában jelentések szerint elevenen megégett egy hirtelen jött erdőtűzben egy idős testvérpár. A város lakói a tengerpartra menekülve mentették az életüket, bár egyes jelentések szerint további két ember még a parton is meghalt füstmérgezésben.

Órákig vártak a segítségre

A környékre érkezett tévések megdöbbentő képsorokat rögzítettek: kilométereken át elhagyott és kiégett autókat és lakóhelyeket. A lakosok feldühödve mesélték, hogy hosszú órákon át kellett várniuk a segítségre.

"Csoda, hogy élek" - mondta egy nő az olasz tévéhíradónak. "Ez a férfi segített rajtam, nem a mentők. Három órán keresztül álltam a vízben, a gyerekemmel a karomban. Még szerencse, hogy nyugodt volt a tenger" - tette hozzá.

Egy férfi pedig azt mondta: négy órát várt, és olyan érzése volt, mint ha nem Európában élne. Az olasz hatóságok hajókkal és helikopterekkel mentették az embereket, és azzal védekeztek, hogy a lehető leggyorsabban reagáltak.

Közben más dél-európai államokban is elviselhetetlen a hőség.

Világháborús lőszerek robbantak fel

A magyar hatóságok több száz áldozatról szóló jelentését a külföldi média is felkapta, de tudósítanak arról, hogy Bukarestben kedden 45 fok volt, és több tucat ember halt meg a hőség miatt.

Macedóniában áramszüneteket okozott a légkondicionálók miatt megnövekedett terhelés, és Bitolát, az ország második legnagyobb városát hatalmas erdőtűz fenyegette. Emellett a hőség miatt korábban fel nem fedezett, I. világháborús lövedékek robbantak fel Macedóniában és Görögországban is.

Athénban szükségállapotot hirdettek a 45 fokot is elérő meleg miatt, és felszólították a lakosokat, hogy napközben maradjanak otthon. A klímaberendezések terhelése miatt két görög erőmű is leállt, és csak szerda reggel tudták újra üzembe helyezni azokat.

Illetékesek arra kérték a hőségtől szenvedő embereket, hogy ne tartsák folyamatosan bekapcsolva a légkondicionálókat.

A szerbiai erdőtüzek miatt Vojiszlav Kostunica miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kért segítséget. Az oroszok megígérték, hogy egy tűzoltó repülőgépet küldenek, de azt először Bulgáriában vetették be, és csak később küldték tovább Szerbiába. Koszovóban közben a NATO erők is részt vettek a tüzek miatt veszélybe került lakosság evakuálásában.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×