eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyre boldogabbak a kelet-európaiak

A korábbi évekhez képest jóval kevesebb muszlim támogatja az öngyilkos robbantókat, a kelet-európaiak pedig egyre elégedettebbek. Ez derül ki a Globális Vélemény Trendek nevű amerikai jelentésből, amelynek szerzői ugyanakkor Magyarországon nem szondázták a lakosság közérzetét.

Az amerikai Pew kutatóintézet legfrissebb jelentése szerint 2002 óta világszerte látványosan csökkent azoknak a muszlimoknak a száma, akik támogatják az öngyilkos merényleteket. A tanulmány szerint ez különösen ott érzékelhető, ahol béke van, például Jordániában, ahol a korábbi 56 helyett a lakosok 20 százaléka találja elfogadhatónak a magukat mártíroknak nevező militánsok akcióit.

Még az erőszak sújtotta Libanonban is jóval kevesebben vannak azok, akik szerint az iszlám védelmében jogosak az efféle terrortámadások. Az így vélekedők 2002-ben még a lakosság több mint 70 százalékát tették ki, mostanra 30-at.

Indonéziában csak 10 százalék, Pakisztánban pedig még ennél is kevesebb gondolkodik így. A palesztinoknál ugyanakkor 70 százalék elfogadja az öngyilkos merényleteket.

Törökország kilóg a sorból


Ami emellett aggodalomra adhat okot, hogy a leginkább világinak tartott muszlim országban, Törökországban az elmúlt öt évben többségbe kerültek az öngyilkos merényletek támogatói - akik a lakosság közel 15 százalékát teszik ki. Azt nem tudni ugyanakkor, hogy ebbe beleszámítanak-e például azok a kurdok, akik a török hadsereg elleni harcot támogatják.

A Globális Vélemény Index azt is igyekezett felmérni, hogy a világ különböző országaiban hogyan látják a jövőt, és arra a sokak számára újdonságként ható megállapításra jutott, hogy a "bolygó boldogabb, mint öt éve volt".

A 47 népre kiterjedő felmérés szerint Kelet-Európában bizakodóbbak és boldogabbak az emberek. Ukrajnában például 2002-ben 18, most már 32 százalék látja jobbnak a jövőt. Lengyelországban 28-ról 39-re ugrott az arány.

Magyarországot kihagyták

A kelet-európai régióban 11 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik elégedettebbek a fizetésükkel, 10-zel azoké, akik szerint országuk állapota jobb, és 11 százalékkal vannak többen az olyan polgárok, akik azt mondják: magas az életszínvonaluk.

Szlovákiában a polgárok 59 százaléka véli úgy, hogy a kormány működése jó hatással van az életre, a 2002-ben mért 25 százalékkal szemben. Csehországban ugyanakkor a szkeptikusok törtek előre, mert itt 57-ről 36 százalékra esett a kérdésre igennel válaszolók aránya.

A jelentés készítői mindezt azzal magyarázzák, hogy Kelet-Európában és Latin-Amerikában is megugrott az egy főre jutó GDP. Hasonló a helyzet Kínában és Indiában.

Magyarországon valószínűleg nem fogadja egyöntetű egyetértés ezeket a megállapításokat - ennek az lehet az oka, hogy a készítők valamiért kihagyták az országot a felmérésből.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×