eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A parlamenti helyek tizedét kapnák meg a kisebbségek a Vajdaságban

A nemzeti kisebbségek, köztük a magyarok javára módosítanák a választási törvényt a Vajdaságban: a szerbiai tartomány parlamentjében a mandátumok egytizedét a kisebbségeknek tartanák fenn, ami a helyi magyar politikai erőknek egyéb hasznot is hozna - közölte Józsa László.

A vajdasági magyarok országos kisebbségi önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke elmondta: a Vajdasági Magyar Szövetség részvételével működő vajdasági kormánykoalíció a készülő módosítással a nemzeti közösségek arányos tartományi parlamenti képviseletére vonatkozó alkotmányos előírást kívánja átültetni gyakorlatba.

A módosítás a 120 tagú újvidéki parlamentben a pártlisták alapján kiosztott 60 mandátum számát 48-ra csökkentené - a képviselők másik fele egyéni körzetekből kerül ki -, s a felszabaduló 12 képviselői helyet biztosítaná a kisebbségeknek.

A magyaroknak 3, a szlovák és a horvát kisebbségnek 2-2, további öt kisebbségnek pedig 1-1 hely jutna.

Józsa László megjegyezte: teljesen arányos képviseletre nincs igazán lehetőség, s bár a magyarok esetében a három hely "alulreprezentáltságot" jelent, saját erőből is képesek képviselőket juttatni a tartományi törvényhozásba. (A vajdasági magyarság a tartomány lakosságának mintegy 15 százalékát teszi ki.)

A "kisebbségi mandátumokra" azok a vajdasági kisebbségek tarthatnak igényt, amelyeknek a lélekszáma legalább tízezer, és van saját, választott nemzeti tanácsuk.

E két kritérium feltételezi az érintett közösségek őshonosságát; e kategóriába nem tartozhatnak bele a Vajdaságban letelepedett menekültek, a montenegrói nemzetiségűek és a politikailag szervezetlen kisebbségek.

Az MNT elnöke szerint a módosítás a magyar politikai erők számára járulékos haszonnal is járna: a külön kisebbségi választói névjegyzéknek a politikai és a törvényhozási rendszerbe való beültetésével, amelyet később a nemzeti tanácsok megválasztásának rendjében is szeretnének kamatoztatni. (A vajdasági magyar pártok a kisebbségi önkormányzatok közvetlen választását szorgalmazzák az eddigi, elektorok útján történő közvetett választások helyett.)

A vajdasági parlament korábbi híradás szerint másfél hét múlva foglalhat állást a tartományi választási törvény módosításáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×