eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Véget ért a G8-csúcs

Összesen 110 milliárd dolláros afrikai segélyprogramról állapodtak meg a G8-csoport tagjai pénteken véget ért találkozójukon. A legfejlettebb ipari államok és Oroszország vezetői emellett támogatták az esetleges Irán elleni szankciókat és tárgyaltak Koszovó helyzetéről.

Rakétakísérletei beszüntetésére szólították fel Észak-Koreát a 7 legfejlettebb ipari állam és Oroszország vezetői. A G8-csoport a Heilingendammban véget ért három napos találkozón Irántól is nukleáris tevékenységének felfüggesztését várják.

A résztvevők úgy fogalmaztak: készek támogatni az újabb Irán elleni szankciókat, ha Teherán nem fejezi be urándúsítási tevékenységét.

A háromnapos találkozón a G8 csoport a többi között arról állapodott meg, hogy 60 milliárd dolláros segélyprogrammal támogatják az afrikai országok AIDS, malária és tuberkulózis elleni küzdelmét.

Abban is megegyeztek, hogy teljesítik a két évvel ezelőtt, Skóciában vállalt ígéretet, amely szerint 2010-ig duplájára, vagyis 50 milliárd dollárra emelik az afrikai országoknak nyújtott fejlesztési segélyeket.

A résztvevők célul tűzték ki a többi között azt is, hogy 2050-re felére csökkentik a széndioxid-kibocsátást.

A G8 csúcs résztvevői Koszovó helyzetéről is tárgyaltak. Egyezség született arról, hogy a dél-szerbiai tartomány jogállását rendező határozattervezetről szóló szavazást meghatározatlan időre elhalasztják az ENSZ-ben.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×