eur:
394.22
usd:
355.54
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Martens: a magyar rendőrök "önkényes erőszakkal" léptek fel

Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke nyilatkozatban biztosította szolidaritásáról az EPP-hez tartozó tagpárt, a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselőit az egy héttel ezelőtti budapesti kordonbontó akció miatt.

Az Európai Néppárt honlapján olvasható nyilatkozat szerint Martens a szervezet bürójának ülésén kialakult egyhangú véleményt tolmácsolta ezzel.

"Felelős reakció a szabadság védelmében, a magyar kormány hónapokon át tartó tétlenségével és egy, a polgári szabadságjogokat korlátozó tűrhetetlen helyzettel szemben. Felhívom a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket, és kezdeményezze a rendőrségi kordon elbontását. Sem vélt vagy valós terrorista fenyegetés, sem kellemetlen politikai nézetek nem indokolják a szólásszabadság korlátozását egy demokráciában" - olvasható a Kossuth téren emelt kordon lebontásáról.

Martens nyilatkozatában felidézi, hogy tavaly október 23-án ő maga is ott volt Budapesten, ahol a Fidesz gyűlésen mondott beszédet.

"Ugyanezen a napon lépett fel a magyar rendőrség túlzó és önkényes erőszakkal békés megemlékezők ellen. Azóta különös figyelemmel kísérem a magyarországi fejleményeket. A szólás- és a gyülekezési szabadság minden demokráciának alapvető része, és ezeket a budapesti Kossuth téren október 23. óta korlátozzák. A demokráciáknak biztosítaniuk kell a polgárok számára, hogy szabadon kifejezésre juttathassák véleményüket, s az a tény, hogy az esetleg kritikus a kormánnyal szemben, egyáltalán nem ad okot a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására" - szögezte le a politikus, illegálisnak minősítve a kordont.

Martens emlékeztetett: Magyarország 2004-es EU csatlakozásakor elfogadta, hogy továbbra is teljesíti a bővítési folyamat előfeltételeinek számító úgynevezett Koppenhágai Kritériumokat.

"A polgári szabadságjogok biztosítása részét képezi ezen kritériumoknak. A parlament épülete előtti szólásszabadság jogának korlátozásával ma Magyarország ezeket nem teljesíti maradéktalanul. Remélem, hogy Magyarország, amelyet eddig szilárd, demokratikus intézményekkel rendelkező államként ismertünk , megtalálja az alapvető polgári szabadságjogokat biztosító megoldást a jelenlegi helyzetre"- szögezte le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×