eur:
394.4
usd:
355.77
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Megkétszerezhetik az orosz olajmágnás büntetését

Egy szibériai ügyészség pénzmosás gyanúja miatt vádat emelt a nyolcéves börtönbüntetését töltő Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajtársaság korábbi vezetője ellen.

Az ügyészség húszmilliárd dollár olajjövedelem tisztára mosásával vádolja az üzletembert - mondta el Jurij Schmidt, a nem is olyan régen még Oroszország leggazdagabb emberének számító Mihail Hodorkovszkij ügyvédje.

Mihail Hodorkovszkijt, az azóta csődbe ment és állami kézbe került Jukosz olajcég alapítóját, 2003-ban kommandósok vették őrizetbe adócsalás gyanújával. Az üzletember vagyonát akkoriban a Forbes magazin 15 milliárd dollárra becsülte.

Az adócsalási per során Mihail Hodorkovszkij ügyvédei több alkalommal is felajánlották, hogy ügyfelük kifizeti az adóhátralékot, ám ennek ellenére nyolc évre ítélték, és most Szibériában tölti büntetését. Szintén nyolc évre ítélt üzlettársát, Platon Lebegyevet, ugyancsak megvádolták pénzmosással.

Mindörökké Szibéria?

Mindkettőjük esetében 15 év a legnagyobb kiszabható börtönbüntetés. Mihail Hodorkovszkij ügyvédje az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a vád teljesen légből kapott.

"Aki a vádiratot írta, vagy bolond, vagy részeg volt," - idézte Jurij Schmidt szavait a hírügynökség.

Platon Lebegyev ügyvédje egyszerűen csak annyit mondott, hogy védence ártatlan a most felhozott vádakban.

Orosz elemzők szerint a mostani vád ugyanúgy politikai indíttatású, mint a 2003-as ügy, amikor Mihail Hodorkovszkijt a Kreml azért büntette meg, mert alapítványai ellenzéki pártokat támogattak.

Az elemzők szerint a cél most az, hogy Mihail Hodorkovszkijt a lehető legtovább tartsák börtönben. Az orosz törvények szerint a különböző ítéletek büntetési tételei nem adódnak össze, hanem az elítéltnek a legnagyobb büntetést kell letöltenie.

Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×