eur:
393.58
usd:
354.01
bux:
72131.1
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

"Igen, tömeggyilkos vagyok"

Beismerő vallomást tett perének vasárnapi tárgyalásán Ali Haszan al-Madzsid, Szaddám Huszein unokatestvére. A Vegyi Aliként ismert férfi kijelentette, hogy kurd falvak tucatjainak lerombolására adott parancsot.

Az ügyész kéttucatnyi levelet és táviratot ismertetett, melyek fővádlott háborús és emberiesség elleni bűneit bizonyítják.

Az egyikben egy minisztériumi tisztségviselő azt írta, hogy megtették a szükséges intézkedéseket a falvak lerombolására, "ahogyan azt Ali Haszan al-Madzsid parancsolta".

Egy másik táviratban a katonai titkosszolgálat egy ügynöke köszöni meg "az elpusztítandó falvak (listájának) megerősítését".

Az észak-iraki kurdok ellen az 1980-88-as iraki-iráni háború idején végrehajtott Anfal-hadműveletben 180 ezer ember esett áldozatul a tömeges kivégzéseknek és a falvakra ledobott vegyi fegyvereknek.

Al-Madzsidon kívül még öt másik vádlott ellen folyik a per. A hetedik vádlott Szaddám Huszein volt, akit egy előző perben hozott halálos ítélet alapján december 30-án kivégeztek.

A bizonyítékok ismertetése után a pert hétfőre elnapolták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Több ezer milliárdnyi közlekedési fejlesztést jelentett be a kormány a fejlesztéspolitikai kihívások közben

Több ezer milliárdnyi közlekedési fejlesztést jelentett be a kormány a fejlesztéspolitikai kihívások közben

Az Európai Unió kohéziós politikája a felszínen sikertörténet: a keleti bővítés tagállamai jelentősen felzárkóztak az EU fejlettségi átlagához, de regionális szinten megmaradtak, sőt néha nőttek is az egyenlőtlenségek. Brüsszelben is egyre többen beszélnek a szükséges reformokról. Magyarország helyzete viszont speciális, a jogállamisági viták miatt nem fér hozzá az uniós forrásokhoz, ami új kihívást jelent – többek között ezekről a témákról volt szó a 62. Közgazdász-vándorgyűlés „Mi van, ha nincs? A kohéziós források perspektívái” című panelbeszélgetésen. A kormány képviselői ismertették, hogy több ezer milliárd forintnyi közlekedési – vasúti és közúti –, valamint építőipari fejlesztésekre készül a kabinet. De arról is számot adtak, hogyan átalakítják a jelenlegi kohéziós politikai megközelítését, szakértők pedig arról, milyen szempontokra kell figyelni ennek során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 08:24
×
×
×
×