eur:
393.58
usd:
354.01
bux:
72131.1
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Botrány: átlát a ruhákon a tervezett köztéri kamera!

Hatalmas felzúdulást kelthet Nagy-Britanniában a kormány tervezett intézkedése, melynek értelmében olyan speciális köztéri kamerákat szerelnének fel, amelyekkel át lehet látni a ruhán. A kabinet a terrorellenes intézkedésekkel indokolja a döntést.

A brit Belügyminisztériumból kiszivárgott dokumentumok szerint a londoni kormány olyan speciális kamerák köztéri felszerelését tervezi, amelyek képesek átvilágítani a járókelők ruháin, így mintegy "levetkőztetve" őket.

A legtöbbször jól értesült The Sun brit bulvárlap azt állítja, hogy a tervezetet már elő is terjesztették Tony Blair miniszterelnök Biztonság, Bűnözés és Igazság nevű munkacsoportjának.

"A fegyverek és robbanóanyagok érzékelése egyszerűbbé válik" - indokolja a bevezetés szükségességét egy január 17-i keltezésű feljegyzés, amely azt javasolja, hogy a kamerákat már meglévő köztéri tárgyakon, így például lámpaoszlopokon kellene elhelyezni.

Nagy társadalmi felzúdulásra számítanak

"Néhány, repülőtereken már használatban lévő technológiát egyes, az éjszakai klubokban kábítószer és fegyverek után kutató rendőrségi akciókban már eddig is használtak. Ezeket és más technikákat tovább lehetne fejleszteni egy sokkal szélesebb körű köztéri használatra" - fogalmaz a feljegyzés.

A dokumentum ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az elképzelés nyilvánosságra kerülése nyomán nagy társadalmi felzúdulás várható. Ennek kezelésére a javaslat kidolgozói azt ajánlják, hogy nőket csak nők figyelhessenek meg, bár azt elismerik, hogy tömeg esetén ez "rendkívül problematikus" lenne.

"A magánélettel kapcsolatos kérdések valószínűleg fel fognak merülni, mivel a szerkezetek képesek átlátni a ruhán" - ismeri el a memo.

A brit rendőrök egyébként arra is jogosítványt kapnának, hogy minden Nagy-Britanniában élő emberről külön adatbankot vezessenek. Ez tartalmazna háromdimenziós CCTV-s felvételeket csakúgy, mint a mobiltelefon-hívások és a tömegközlekedési bérletek listáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Több ezer milliárdnyi közlekedési fejlesztést jelentett be a kormány a fejlesztéspolitikai kihívások közben

Több ezer milliárdnyi közlekedési fejlesztést jelentett be a kormány a fejlesztéspolitikai kihívások közben

Az Európai Unió kohéziós politikája a felszínen sikertörténet: a keleti bővítés tagállamai jelentősen felzárkóztak az EU fejlettségi átlagához, de regionális szinten megmaradtak, sőt néha nőttek is az egyenlőtlenségek. Brüsszelben is egyre többen beszélnek a szükséges reformokról. Magyarország helyzete viszont speciális, a jogállamisági viták miatt nem fér hozzá az uniós forrásokhoz, ami új kihívást jelent – többek között ezekről a témákról volt szó a 62. Közgazdász-vándorgyűlés „Mi van, ha nincs? A kohéziós források perspektívái” című panelbeszélgetésen. A kormány képviselői ismertették, hogy több ezer milliárd forintnyi közlekedési – vasúti és közúti –, valamint építőipari fejlesztésekre készül a kabinet. De arról is számot adtak, hogyan átalakítják a jelenlegi kohéziós politikai megközelítését, szakértők pedig arról, milyen szempontokra kell figyelni ennek során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 08:24
×
×
×
×