eur:
395.71
usd:
367.07
bux:
73933.78
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Felfüggeszthetik a török uniós tárgyalásokat

Azt javasolják az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei, hogy az állam- és kormányfők pénteki csúcsértekezletükön az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően döntsenek a csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztéséről Törökországgal - közölték diplomaták a brüsszeli külügyminiszteri találkozón.

A brüsszeli bizottság 35-ből nyolc fejezet felfüggesztését szorgalmazza, mivel úgy ítélte meg, Törökország nem tett eleget annak a vállalásának, hogy megnyitja kikötőit és repülőit a ciprusi kereskedők előtt.

Az ülésen ettől eltérő vélemények is elhangzottak, de kompromisszum e megoldás körül bontakozott ki.

Göncz Kinga külügyminiszter sajtóértekezletén úgy vélte, kiegyensúlyozott szövegről van szó, amely lehetővé teszi a csatlakozási folyamat folytatódását, de jelzi a reformok lassulása miatti aggodalmakat is.

Mint mondta, a vitában egyetértettek abban, hogy Törökország fontos partner az EU számára, szükség van stabilitásának biztosítására is, és teljesen leállítani nem lehet a tárgyalásokat.

Nem értettek egyet a tagországok az elvárások teljesítésére vonatkozó határidő ötletében.

Göncz Kinga kifejtette, a határidőnek az a veszélye, hogy "zéró összegű játszmába kerülhetünk", amelyben valaki mindenképpen veszít: vagy Törökország érezheti úgy, hogy ultimátumnak van kitéve, vagy a határidő lejártával az EU találhatja magát olyan helyzetben, hogy csak rosszak közül választhat, azaz végül eltekint a saját elvárásaitól, vagy le kell állítania az egész folyamatot.

A kiszivárgott értesülések szerint az is része a döntésnek, hogy az Európai Bizottság a hagyományos éves országjelentések közötti időszakban is figyelemmel követi az eseményeket Törökországban.

Lesz emellett a csúcstalálkozón egy külön nyilatkozat is a ciprusi török gazdasági közösség fejlődéséről, egy másik pedig az ENSZ keretein belüli megoldás fontosságát emeli ki.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: nem akarok erről többet mondani, mert jogi következménye is lehet…

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint két gigász csatáját hozta a 200 méteres pillangóúszás döntője, ami után biztosan nem örült Milák Kristóf. Az InfoRádióban azt is mondta, bosszantó, hogy Németh Nándor mindössze egy századdal maradt le a dobogóról 100 gyorson, miközben a lassú medencében a kínai Pan Csan-le meglepetésre világcsúcsot úszott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×