eur:
394.09
usd:
363.92
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Döntés a könnyebb határátlépésről

Ma döntenek az uniós belügyminiszterek a schengeni övezet kibővítésének menetrendjéről. A 2004-ben csatlakozott országok még nem részesei a rendszernek, így ha egy régi tagállamba utaznak, a határátlépéskor ellenőrzés vár rájuk. Ha azonban a schengeni övezethez csatlakoznak, akkor megállás nélkül mehetnek át a tagállamok határain.

2007 vagy 2008 legyen a schengeni határőrizeti rendszer bővítésének időpontja - erről döntenek ma az uniós belügyminiszterek.

Az eredeti tervek szerint 2007 második felében csatlakozhatnának az új tagállamok. Eszerint 2007 októberétől annak, aki Záhonyban autóba ül, a Portugália déli csücskén található Faróig nem kell határellenőrzésre számítania.

A schengeni rendszer lényege, hogy eltűnnek a belső határok. A vámosok ugyanakkor bárhol ellenőrizhetnek.

Az új tagállamok csatlakozása azonban késhet. Az unió ugyanis új információs rendszert akar kiépíteni, ennek kivitelezése azonban csúszik. Az optimista változat szerint egy évvel tolódhat ki emiatt a bővítés.

A 2004-ben csatlakozott tagállamok ugyanakkor mielőbb szeretnének a schengeni határokon belül lenni. A helyzet megoldására a portugálok rukkoltak elő egy javaslattal, amely kibővítené a jelenlegi információs rendszert, úgy, hogy ahhoz az újak is csatlakozhassanak.
Ezzel a "mentőmellénnyel" jövő év végén az újak is a schengeni övezet tagjai lehetnének. A régi tagállamok közül azonban nem mindegyik lelkesedik az ötletért.

Többen attól félnek, hogy az eddigi biztonság csorbát szenved. Az ellenzők közt van Nagy-Britannia is, amely ugyan nem tagja a schengeni rendszernek, így az ügyben egyébként szavazati joga sincs. De Franciaország is lassítaná a bővítést.

A Schengeni Információs Rendszer központja Strasbourgban van. Az adatbázisban találhatók a többi mellett a lopott kocsik adatai vagy az elfogatóparancsok. Az új rendszernek biometrikus adatokat is tárolnia kell.

Franciaországában jövőre lesznek a választások, így elemzők szerint Párizs emiatt húzódozik a jelenlegi rendszer kiterjesztésétől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×