eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Az amerikai szenátus törvényben sürgeti a NATO bővítését

Albánia, Horvátország, Grúzia és Macedónia gyors NATO-csatlakozását támogató törvényt fogadott el az amerikai szenátus. A Richard Lugar republikánus szenátor, a külügyi bizottság elnöke által kezdeményezett törvényben hangsúlyozták, hogy a négy ország felvétele hozzájárul az európai stabilitás és biztonság megerősítéséhez.

A törvény alapján Grúzia 10 millió, Macedónia 3,6 millió, Albánia 3,2 millió, Horvátország pedig 3 millió dolláros pénzügyi támogatást kap, hogy ezzel is elősegítsék a NATO-tagság követelményeire való felkészülésüket.

Lugar szenátor pénteken úgy fogalmazott, hogy Albánia, Horvátország, Grúzia és Macedónia NATO-tagsága sikert jelentene Európa, az észak-atlanti szövetség és az Egyesült Államok számára, mivel ezáltal folytatódna a béke és biztonság övezetének kiterjesztése.

A törvény kimondja azt is, hogy az amerikai kongresszus kész áttekinteni Ukrajna esetleges NATO-tagságának kérdését, amennyiben Ukrajna eleget tesz a tagsági követelményeknek, illetve a szövetség tagjává kíván válni.

A NATO huszonhat tagállama szeptemberben állapodott meg arról, hogy a szövetség "intenzívebb párbeszédet" kezd Grúziával. Az intenzívebb párbeszéd a NATO-csatlakozás felé vezető út első állomása, mindazonáltal nem vezet el automatikusan a belépéshez.

A képviselőház nem fogadott még el hasonló törvényt. Andy Fisher, Lugar szenátor szóvivője közölte, hogy reményeik szerint ez decemberben meg fog történni. Ha mégsem akkor a törvényt ismét beterjesztik a januárban hivatalba lépő új kongresszus elé.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×