eur:
395.28
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Öt hónapja nincs kormánya a cseh miniszeterelnöknek

Csehországban a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a kereszténydemokratákkal kezd hivatalos tárgyalásokat az új kormány felállításáról Mirek Topolánek. A júniusi képviselőházi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét csütörtökön nevezte ki ismét kormányfőnek az cseh államfő.

A miniszterelnök hétfőn kezdi hivatalos egyeztetéseit. Mirek Topolánek első kormányalakítási kísérlete megbukott, miután az általa létrehozott polgári demokratikus kisebbségi kormány október elején nem kapta meg a képviselőház bizalmát.

A kormányfőnek most egy hónapja van arra, hogy megalakítsa kabinetjét, és bizalmat kérjen számára a képviselőházban.

A cseh alkotmány szerint a választás után három kormányalakítási kísérletre van lehetőség. Ha a harmadik is kudarcot vallana, akkor az államfőnek fel kell oszlatnia a képviselőházat és új választást kell kiírnia. Mirek Topolánek másodszor próbálkozik kormányalakítással.

Címlapról ajánljuk
Magyarország–Spanyolország 7-9

Férfi vízilabda élőben
Magyarország–Spanyolország 7-9

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen játssza második csoportmérkőzését a párizsi olimpián. A mi hatosunkban két mérkőzést már lejátszottak kedden, az ausztrálok bombameglepetésre 8-3-ra verték a formán kívüli szerbeket, a franciák 14-13-ra a vasárnap a szerbeket megszorongató japánokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×