eur:
394.85
usd:
365.58
bux:
73761.3
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Kötél általi halál Szaddám Huszeinnek

Emberiesség elleni bűntettek miatt Szaddám Huszeint kötél általi halára ítélte Irakban az előző rendszer vezető tisztségviselőinek ügyeiben eljáró különleges törvényszék.

Az iraki különleges törvényszék vasárnap Szaddám Huszein előző iraki elnök és hét vádlott társa büntetőperében három alacsonyabb rendű vádlottra 15-15 év szabadságvesztést szabott ki, egyet pedig felmentett.

Az exelnök ellen több ügyben is folyik büntetőeljárás, a többi mellett emberiesség elleni bűnökkel vádolták. Most a Dudzsail nevű síita faluban végrehajtott 1982-es mészárlással összefüggő büntetőperben hoztak ítéletet.

Itt 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők, megtorlásul egy Szaddám Huszein elleni merényletkísérlet miatt.

Az előző rendszer vezető tisztségviselőinek bűnpereiben eljáró iraki különleges törvényszék ítélete szerint akasztófán végzi Szaddám Huszein féltestvére, Barzán at-Tikríti volt titkosszolgálati vezető és a volt forradalmi bíróság vezetője, Avad al-Bandar is.

Életfogytiglani börtönbüntetést róttak ki Taha Jaszín Ramadán volt alelnökre, akire az ügyészség a perben szintén halálbüntetést kért.

A Baasz párt három további egykori vezető tisztségviselőjére kínzás és gyilkosság bűntette miatt 15 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki, egy negyediket pedig felmentettek.

Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×