eur:
393.11
usd:
363.29
bux:
0
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Már pakolnak a Progressz űrhajóról

A Nemzetközi Űrállomás legénysége megkezdte a Progressz M-58 teherűrhajó rakományának átrakását a Nemzetközi Űrállomásra - közölte az orosz űrhajózási hivatal.

Az átrakodás dokkolási hiba miatt késlekedett. Korábban a Moszkva melletti Koroljovban lévő irányítóközpont szóvivője azt közölte, hogy a dokkolási folyamat még nem fejeződött be, mert a zsilipek nem nyíltak ki.

Csütörtökön csak második nekifutásra sikerült összekapcsolni a Nemzetközi Űrállomással a teherűrhajót.

Az első összekapcsolódás automatikus üzemmódban zajlott le, amelynek során az egyik antenna nem csukódott össze, emiatt nem lehetett hermetikus kapcsolatot teremteni a két szerkezet között.

A hibát úgy javították ki, hogy a teherűrhajó 40 centiméternyit eltávolodott az űrállomástól, majd újra végrehajtotta a dokkolási manővert.

Az irányítóközpont szerint a német, orosz és amerikai űrhajósból álló legénység nem lett volna veszélyben még akkor sem, ha nem sikerült volna gyorsan elhárítani a hibát, mert az űrállomáson mindig legalább 45 napra elegendő oxigén-, élelmiszer- és vízkészletet tartalékolnak.

Címlapról ajánljuk

Szerdára halasztották a férfiak triatlonversenyét

A párizsi olimpia illetékes szervezőbizottsága, a NOB és az egészségügyi hatóságok kedd reggel fél hat óra körül úgy döntöttek, hogy triatlonban a férfiak versenyét a vízminőség miatt szerdára halasztják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×