eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

Kiközösítené a Magyar Koalíció Pártját Ján Slota

A pozsonyi kormányban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt elnöke a Magyar Koalíció Pártjától való elhatárolódásra szólított fel. Ján Slota a szervezet szombati kongresszusán kijelentette: neki nem a szlovákiai magyarokkal, hanem politikusaikkal van problémája.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kijelentéseiről is elhíresült elnöke azt várja a szlovák szervezetektől, hogy mindaddig ne tartsanak semmiféle kapcsolatot az Magyar Koalíció Pártjával, amíg a szlovákiai magyarok egyetlen politikai ereje nem szánja el magát arra, hogy "elismerje a trianoni döntést", és nem mond le a Benes-féle dekrétumok (melyek törvényesítették a magyarok és németek második világháború utáni jogfosztását) semmissé nyilvánítását célzó törekvéseiről.

Ján Slota pártja a nyári választások után kapott kormányzati szerepet Robert Fico miniszterelnöktől, a Smer (Irány) - Szociáldemokrácia nevű vezető kormánypárt elnökétől. Fico döntését azóta is éles nemzetközi bírálatok érik, amiért szélsőséges, az európai értékrendet elutasító párttal lépett koalícióra.

Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) néhány napja tíz hónapra felfüggesztette Fico pártjának ideiglenes ESZP-tagságát, hogy ily módon próbálja jobb belátásra bírni a miniszterelnököt, aki elemzők szerint az SNS vállalásával Szlovákia elszigetelődését kockáztatja.

Ján Slota, akit pártja a szombati kongresszuson megerősített elnöki tisztségében, ismételten azt mondta, hogy neki nem a szlovákiai magyarokkal, hanem a magyar politikusokkal van baja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×