eur:
393.19
usd:
363.43
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Megfejtették a legendás '56-os fotó titkát

A budapesti hősök címmel jelenik meg az a francia kötet, amely az 1956-os magyar forradalom egyik mitikus francia fotója történetének ered nyomába - adta hírül a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.

A Paris Match című francia magazinban 1956 novemberében jelent meg azt a magyar fegyveres felkelő fiatal párt megörökítő fotó, amely bejárta az egész világot.

Sokáig a hetilap Budapesten lelőtt sztárfotósának, Jean-Pierre Pedrazzininek tulajdonították a képet. Balázs Eszter történész és Phil Casoar újságíró kötetéből azonban kiderül, hogy a legendás fotót Russ Melcher független fotós készítette, és miután eladta a felvétel jogait a Paris Matchnak, a világot már az elhunyt "Pedra" egyik utolsó képeként járta be.

A hatéves kutatómunka nyomán megjelent 252 oldalas könyvből az is kiderül, hogy a Jutkának becézett lányt Sponga Júliának hívták, és nem diáklány volt, ahogy a kezében látható táska miatt 1956-ban a világ gondolta, hanem textilgyári munkás. A lánynak sikerült Ausztriába menekülnie, onnan pedig Svájcon át Ausztráliába távoznia, ahol családot alapított. Társa, Gyuri, meghalt az 56-os harcokban.

A személyes sorsokon keresztül a kötet szerzői puzzle-szerűen rakják össze az 1956-os forradalom legkülönbözőbb hősies, tragikus és feledésbe merült oldalait.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Szeretnék kicsit megnyugodni és ismerkedni a ténnyel, hogy van egy olimpiai bronzérmem, ami még mindig egy kicsit hihetetlen – mondta az InforRádióban a 21 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter, aki az előzetes esélyeknél lényegesen jobban szerepelt, és bronzérmével a magyar küldöttség első érmét szerezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×