eur:
393.19
usd:
363.43
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A csehországi magyarok is a forradalmat ünneplik

Csehországban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának jegyében rendezi meg idén a hagyományos őszi magyar kulturális napokat a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége.

A szövetség prágai szervezetének elnöke elmondta: az 1956-os forradalmat a csehországi magyarok nemzeti történelmünk egyik legfényesebb fejezetének tartják.

Fiala Jaroslav hozzátette: az 1956-os felkelés a diktatúra és az idegen elnyomók ellen ma is erkölcsi erőt ad ahhoz, hogy a magyarok idegen környezetben is értéknek tekintsék magyarságukat.

A társadalmi és kulturális rendezvénysorozatot idén Prágában, Brünnben, Ostravában és Teplicében tartják meg a magyar szövetség helyi szervezetei.

Csehországban a legutóbbi népszámlálás szerint mintegy 15 ezer magyar él, nagy részük szlovákiai származású.

Belgiumban és Amerikában is megemlékeztek

A belga fővárosban szombaton tartották a magyar forradalommal összefüggő megemlékezést és kulturális rendezvényeket.

A brüsszeli városháza gótikus nagytermében Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet.

Az Egyesült Államokbeli Virginia államban az 1956-os lengyel és magyar forradalomra emlékeztek.

A lortoni megemlékezésn neves történészek, diplomaták és kormányzati tisztviselők mellett részt vett Dwight Eisenhower egykori amerikai elnök unokája és Nyikita Hruscsov volt szovjet pártvezető fia is.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Szeretnék kicsit megnyugodni és ismerkedni a ténnyel, hogy van egy olimpiai bronzérmem, ami még mindig egy kicsit hihetetlen – mondta az InforRádióban a 21 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter, aki az előzetes esélyeknél lényegesen jobban szerepelt, és bronzérmével a magyar küldöttség első érmét szerezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×