eur:
393.16
usd:
363.51
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Washingtont készületlenül érte 56-ban a forradalom híre?

Az Egyesült Államokat teljesen készületlenül érte 1956-ban a magyar forradalom híre, a CIA téves képet alkotott a kommunista táborról. Washington hibásan úgy fogta fel, hogy a kommunizmus a gonosz monolitikus tömbje, amelyen belül nincsenek lényegi különbségek országonként - írta a US News and World Report.

Az amerikai kémszervezetnek, amelynek akkoriban egyetlen magyarul beszélő ügynöke működött Budapesten, lényegében nem volt terve arra az esetre, ha erőszakos események robbannának ki - olvasható az amerikai hetilapban, amely október 16-i számában Forradalom! címmel ötoldalas írást közölt az ötvenedik évforduló alkalmából.

A hetilap az információs szabadságról szóló törvénynek köszönhetően hozzájutott a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) régi feljegyzéseihez, amelyekből kiderült: a CIA tévesen ítélte meg a Kremlhez hű kommunistaként elkönyvelt, de a forradalom vezetőjévé vált Nagy Imrét. Washington hibásan úgy fogta fel, hogy a kommunizmus a gonosz monolitikus tömbje, amelyen belül nincsenek lényegi különbségek országonként.

Ross Johnson történész, a Szabad Európa Rádió (SZER) egykori ügyvezetője a lapnak elmondta: a forradalom bukása után kollektív nyugati bűntudat alakult ki, bűnbakokat kerestek. Köztük volt a CIA által finanszírozott rádió is, amely az akkori pszichológiai fegyverviselés eszköze volt. Bár a forradalmat nem a SZER lobbantotta lángra, harcra buzdította a felkelőket a közelgő nyugati segítség hamis ígéretével.

A US News and World Report szerint Moszkva először a békés rendezést támogatta, állítólag arról egyeztetett Nagy Imrével, hogy a megszálló csapatokat is kivonnák egy későbbi időpontban. Hruscsov szovjet pártvezető volt az, aki hirtelen úgy döntött, nem tehetnek engedményt a Nyugatnak, az imperialistáknak, a rendet katonai úton helyre kell állítani Magyarországon.

A hetilap megjegyzi: az 56-os forradalom megértésével máig birkózik Magyarország, ahol a bal- és a jobboldal is Nagy Imre örökösének vallja magát, aki hűséges kommunistából és vonakodó reformerből vált vonakodó forradalmárrá.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Szeretnék kicsit megnyugodni és ismerkedni a ténnyel, hogy van egy olimpiai bronzérmem, ami még mindig egy kicsit hihetetlen – mondta az InforRádióban a 21 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter, aki az előzetes esélyeknél lényegesen jobban szerepelt, és bronzérmével a magyar küldöttség első érmét szerezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×