eur:
393.16
usd:
363.47
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Egy hétig volt miniszter

Még jóformán bele sem ült, máris távozik bársonyszékéből az új svéd kormány kereskedelmi minisztere, Maria Borelius, aki egy héttel ezelőtt foglalta el hivatalát. Október 6-i kinevezése után ugyanis a svéd lapokban olyan leleplezések láttak napvilágot, miszerint a miniszter korábban többször is kijátszotta az adóhatóságok éberségét.

Lemondását szombaton jelentette be Fredrik Reinfeldt miniszterelnök egy rádióinterjúban, közölve, hogy Borelius közös megegyezéssel távozik posztjáról.

A sajtó értesülései szerint Borelius az 1990-es években feketén alkalmazott dadust gyerekei mellé, amit eltitkolt a hatóságok elől, és nem fizetett adót alkalmazottja után.

Csak súlyosbította a helyzetét, amikor védekezésül azt állította, hogy nem engedhette meg magának, hogy törvényesen fogadjon fel nevelőt. A lapok rögtön kiderítették, hogy az adókimutatások tanúsága szerint férjével együtt a közös jövedelmük az átlag svéd család jövedelmének a sokszorosát tette ki.

Péntekre az is kiderült, hogy a 6,8 millió koronát érő nyaralójuk egy Jersey szigetén bejegyzett cég nevén van, és így bújtak ki a svéd ingatlanadó-törvény hatálya alól. Mindezek tetejébe azt sem jelezte a hatóságoknak, hogy nemrég részvényeket adott el.

A sajtóban feltárt visszásságok felháborodást váltottak ki az egész országban, amelynek a lakossága rendkívül magas adókkal fizeti meg a híres svéd jóléti állam árát, és ezért elvárja, hogy a köztisztviselők példát mutassanak adózási fegyelemből és jogkövetésből.

Cecilia Stego Chilo kulturális miniszterre is erős nyomás nehezedik, az ő távozását is sokan követelik, miután beismerte, hogy 16 éven át nem fizette a tévé-előfizetési díjat. Az évi 1500 koronás, azaz mintegy 34 ezer forintos díj a svéd közszolgálati tévék legfőbb finanszírozási forrása, amely televíziók felügyelete Stego Chilo miniszteri feladatai közé tartozik.

A 41 éves Reinfeldt négypárti jobbközép koalíció élén nyerte meg idén szeptemberben a választásokat és váltotta le a 12 éven át kormányzó szociáldemokratákat.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Szeretnék kicsit megnyugodni és ismerkedni a ténnyel, hogy van egy olimpiai bronzérmem, ami még mindig egy kicsit hihetetlen – mondta az InforRádióban a 21 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter, aki az előzetes esélyeknél lényegesen jobban szerepelt, és bronzérmével a magyar küldöttség első érmét szerezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×