eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A vonalban maradna? Úgy érzem, meghalok"

Nyilvánosságra hozott a The New York Times néhány telefonbeszélgetést, amelyet a World Trade Centerből menekülő emberek folytattak 2001. szeptember 11-én, a repülőgépek becsapódása után.

A 32 éves Melissa Doi, aki pénzügyi menedzserként dolgozott a déli irodaépületben, például a következőkre kérte a mentést koordináló telefonkezelőt: "Vonalban maradna, kérem? Úgy érzem, meghalok". Majd így folytatta: "Meg fogok halni, ugye?"

"Imádkozzon"

Az operátor többször megismételte, hogy nem fog meghalni, majd így folytatta: "Imádkozzon. Pozitív dolgokra kell gondolnia, mert segítenie kell másoknak, hogy kijussanak az épületből."

A telefonkezelő több mint fél órán át tartotta a vonalat, és közben arról győzködte Melissát, hogy folyamatosan lélegezzen.

Ez egészen addig folyt így, amíg már semmit nem hallott a vonal túloldaláról. Az operátor végül ezt mondta: "a vonal meghalt", majd az Úrhoz fohászkodott.

A családtagok tudni akarják, hogy mi történt

A legtöbb nyilvánosságra került beszélgetés a tűzoltók és a diszpécserek között zajlott. Az áldozatok hozzátartozói meg akarták ismerni ezeket a felvételeket, hogy megtudják belőlük: pontosan mi zajlott az épületen belül a becsapódás után, és az operátorok félrevezették-e a bent lévőket.

A tűzoltók családtagjai tudni akarják az igazságot, mert, mint mondják, ha történtek hibák a mentés közben, abból mindannyian tanulhatnak, és a jövőben megelőzhetnék a mentők halálát.

"Természetesen, felmegyünk önért"

Melissa Doi és az operátor beszélgetésének egy részét lejátszották az esküdteknek áprilisban azon a tárgyaláson, amelyet a terrorcselekmény egyik kitervelője, Zacaroas Moussaoui ellen folytattak le.

Ez volt az első alkalom, hogy a nyilvánosság előtt hallható volt az egyik operátor hangja.

Melissa a következőket kérdezte: "Képesek lesznek valakit felküldeni ide?"

"Természetesen. Felmegyünk önért" - válaszolta az operátor.

"Egyelőre senki nincs itt, és a padló beszakadt. A földön fekszünk, és alig bírunk levegőt venni. Nagyon forró!" - mondta a 83. emelet csapdába esett nő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×