eur:
394.19
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Zűrzavar a szlovák repterek privatizációjában

Szlovák hírügynökségi jelentések szerint a TwoOne konzorcium lett a kassai repülőtér privatizációjára kiírt pályázat győztese.

Szlovákia 2005 végén kínálta fel eladásra a pozsonyi és a kassai repülőteret, és februárban ki is hirdették a győztest: a bécsi repülőteret üzemeltető cég, az osztrák Raiffeisen Bank és a szlovák Penta pénzügyi csoport alkotta TwoOne konzorciumot.

A konzorcium 550 millió eurót kínált vételárban és befektetésekben. Ebből 299 millió euró a vételár és 251 millió euró jutna fejlesztésekre, ezek döntő többségét Kassán hajtanák végre.

Az akkori ellenzéki pártok kifogást emeltek a privatizáció ellen, mert szerintük a Pozsonytól 70 kilométerre lévő bécsi repülőtérnek nem érdeke egy ilyen közeli vetélytárs fejlesztése, és arra gyanakodtak, hogy a bécsiek elsorvasztanák a szlovák repülőtereket.

Ezek után a versenyhivatal élt azzal a jogával, hogy későbbre - augusztus közepére - tolja az eredményhirdetést, ám az augusztus 14-iki határidő lejártakor csupán egy újabb, október 19-iki határidőt tűzött ki, az ügy bonyolultságára hivatkozva.

A TA SR szlovák hírügynökség szerint viszont a versenyhivatal csak a pozsonyi repülőtérről szóló döntést halasztotta el, a TwoOne pedig megveheti a kassai repülőteret. A szlovák hírügynökség úgy tudja, hogy a pozsonyi repülőtér esetében viszont csökkentek a konzorcium esélyei.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a pozsonyi repülőtér önmagában is értékes befektetési célpont, a kassai viszont önmagában nem különösebben érdekes egy nagy befektető számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×