eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A BT-határozat ellenére folytatódtak a hadműveletek

Egyhangúlag elfogadta a Hezbollah libanoni síita szervezet és az Izrael közötti harcok beszüntetésére felszólító határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A határozat felszólítja a Hezbollahot minden támadás és Izraelt minden offenzív hadművelet azonnali beszüntetésére.

A dokumentum előirányozza libanoni egységek és megerősített, 15 ezer fős ENSZ-erő (UNIFIL) felvonultatását Dél-Libanonban, és párhuzamosan az izraeli erők kivonását a térségből.

A miniszteri szintű tanácskozás elején Kofi Annan ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: létfontosságú, hogy azonnal véget érjenek a harcok.

Izrael is rábólintott

Elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztendő határozattervezetet Ehud Olmert izraeli kormányfő - közölték izraeli illetékesek még a BT döntése előtt.

Olmert javasolni fogja kormányának, hogy következő, vasárnapi ülésén fogadja el a dokumentumot - közölte Gideon Mérir vezető külügyminisztériumi tisztviselő.

Egy nevének elhallgatását kérő izraeli illetékes szerint a zsidó állam hadseregének offenzívája legalább a vasárnapi kormánydöntésig folytatódik.

A libanoni kormány szombati ülésén tárgyalja meg az Izrael és a Hezbollah közötti háború lezárására hivatott ENSZ-határozattervezetet - közölte kormányilletékes, míg más libanoni hivatalos forrás szerint a kabinet el is fogadja a dokumentumban foglaltakat.

Folytatódó hadműveletek

Izraeli harci gépek az éjszaka két transzformátorállomást bombáztak Dél-Libanonban, sötétségbe borítva Szúr kikötővárost.

Az izraeli televízió kettes csatornájának jelentése szerint újabb izraeli erők nyomultak előre a Dél-Libanonban lévő csapatok és harckocsik erősítésére, miután Ehud Omert kormányfő jóváhagyta az offenzíva kiterjesztését.

Legkevesebb öten meghaltak és tizenhatan megsebesültek, amikor izraeli légi csapás érte a dél-libanoni Mardzsajúnból menekülők konvoját - közölte a libanoni rendőrség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×