eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tovább kutatnak a londoni terrorgyanúsítottak után

Nagy-Britanniában továbbra is a legmagasabb szinten tartják a terrorellenes készültség szintjét, miután csütörtökön több mint 20 embert letartóztattak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy repülőgépeket akartak felrobbantani. A hatóságok a brit gyakorlattól eltérően nyilvánosságra hozták az érintettek neveit és befagyasztották bankszámláikat.

Bár a heathrow-i reptér már fogadja és indítja az európai járatokat, az új biztonsági intézkedések meghatározatlan ideig érvényben maradnak. Tehát nem lehet a gépekre az átlátszó zacskóba tett útiokmányokon, szemüvegen, gyógyszereken és csecsemőtápszeren kívül mást felvinni.

Biztonsági szakértők szerint a gyanúsítottak italos flakonokba rejtett folyékony robbanóanyagot akartak mobiltelefonok, digitális kamerák vagy mp3-lejátszók akkumulátorait felrobbantani az óceán felett.

Nem ülnek karba tett kézzel

Közben az amerikai sajtó arról számolt be, hogy további öt embert keresnek a brit hatóságok. John Reid brit belügyminiszter azt mondta, hogy a fő gyanúsítottakat elfogták. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nyomozás folytatódik, "nem ülünk karba tett kézzel, minden szükséges lépést megteszünk és őrizetbe veszünk bárkit, akinek köze van az ügyhöz - hangsúlyozta.

A rendőrség hatalmas erőforrásokat megmozgatva kutat jelenleg is az összeesküvésre utaló bizonyítékok után. A gyanúsítottak otthonában robbanóanyagot, számítógépeiken pedig a tervezett akció részleteit keresik. Az új brit terrorellenes törvények szerint erre összesen több mint 28 napjuk van - eddig tarthatók ugyanis előzetesben a korábbi két nap helyett a terrorügyek gyanúsítottjai.
Tudósítók szerint a rendőrség már tavaly július óta figyelte őket - a gyanúsítottak több különböző forgatókönyv után végül úgy döntöttek, hogy utasszállító gépeket támadnak meg.

Befagyasztott számlák

Közben az angol központi bank a kormány nyomására közzétette 19 őrizetbe vett gyanúsított nevét és címét, majd befagyasztotta azok bankszámláit. A nevek arra utalnak, hogy a letartóztatottak húszas éveikben járó, többségükben pakisztáni származású brit fiatalok.

Mindez ráirányította a figyelmet arra, hogy a több mint másfél milliós nagy-britanniai muzulmán közösségben egyre több olyan fiatal tűnik fel, aki ellenségesen tekint hazájára. A brit média megszólaltatta a gyanúsítottak több szomszédját, akik arról beszéltek: nem gondolták volna, hogy a fiatalok tömeggyilkosságra készülnek.

Nem csak fegyverrel

John Reid brit belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján visszautasította, hogy a terrorista terveket dédelgető fiatalok dühét London külpolitikája tüzelné, és azt mondta: a terrort semmi sem igazolhatja:

"Bármilyen elégedetlenség is vezesse az embereket, a terrorizmus nem hoz eredményt. Ugyanakkor hatalmas kárt és fájdalmat okozhat több millió embernek - köztük muzulmánoknak is, akiket terroristák mészárolnak le"- mondta.

John Reid szerint a brit kormány nem csak fegyverrel lép fel a terror ellen, de - mint fogalmazott - aktívan foglalkozik az elszegényedés, a vélt igazságtalan bánásmód és a megoldatlan politikai ügyek problémájával is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×