INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Támogatás a közszolgáknak

Infostart / InfoRádió
Nagy-Britanniában a kulcsfontosságú közalkalmazottak - így a nővérek, tanárok, rendőrök - képtelenek saját otthonhoz jutni a szigetország városainak kétharmadában - állapította meg a minap egy banki tanulmány.

A magas ingatlanárak miatt ugyanis a fizetés arányában igényelhető banki kölcsön nem elegendő a lakásvásárláshoz. Mindez komoly társadalmi gondokat is okoz.

A brit kormány ezért különböző kedvezményekkel próbálja segíteni a közalkalmazottakat.

Sok brit nagyváros központja kezd gettóvá válni - abban az értelemben, hogy csak a szupergazdagok tudnak ott lakáshoz jutni, a városok működéséhez fontos közalkalmazottak pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy munkahelyükhöz viszonylag közel vásároljanak otthont.

Önerőből sosem tudnának lakást venni

Az egyik, jelzáloghitellel is foglalkozó nagy brit bank felmérése szerint 519 városból 339-ben esélye sincs az ilyen dolgozóknak, hogy lakást vehessenek.

Nagy-Britanniában általában az ingatlan vételárának öt-tíz százalékát állja a vevő, a többit pedig banki hitelből fizeti ki.

A bankok azonban csak a legjobb esetekben is az éves fizetés négyszeresének megfelelő összeget hajlandók kölcsönadni. Londonban például a mentősök éves keresetének tízszeresébe és a kórházi nővérek fizetésének 11-szeresébe kerül egy átlaglakás.

Az általában alacsony, vagy átlagfizetésű közalkalmazottak így csak álmodhatnak arról, hogy saját otthonhoz juthatnak.

Ehelyett arra kényszerülnek, hogy béreljenek - ami általában többe kerül, mintha jelzáloghitelük lenne -, vagy hogy másokkal költözzenek össze, vagy nagyon távol éljenek munkahelyüktől, vagy akár, hogy feladják állásukat.

Mindez komoly tanár- és nővérhiányt okoz, de veszélyezteti azt is, hogy a rendőrök, vagy tűzoltók normálisan el tudják látni feladatukat.

A kormány alapot hozott létre

A brit kormány úgy próbál segíteni a helyzeten, hogy több mint 670 millió fonttal, azaz, 268 milliárd forinttal támogatja az úgynevezett "kulcsfontosságú dolgozók" ingatlanvásárlását a drága településeken.

Az egyik megoldás az, hogy kamatmentes hitelt kaphatnak. De ha például egy londoni tanár később eladja azt a lakást, amelynek egyharmad részéért ilyen hitellel fizetett, akkor az aktuális eladási ár egyharmadát kell visszaadnia - akkor is, ha időközben jelentősen nőtt az ingatlan értéke.

Az "átlag" ingatlantulajdonos ezzel szemben meg tudja tartani a különbözetet.

Egy másik módszer a résztulajdon: a dolgozók csak az ingatlannak azt a részét fizetik ki, amelyre még kaphatnak hitelt, a maradékért pedig kedvezményes lakbért fizetnek.

Nagy-Britanniában az állam mellett sok helyi hatóság próbál, persze önérdekből, segíteni.

Az orvosokat és kórházi dolgozókat alkalmazó Egészségügyi Szolgálat helyi alapjai például saját erőből építtetnek kedvezményesen bérelhető, vagy megvásárolható otthonokat alkalmazottaiknak.

A programot azonban kezdetben sok bírálat érte, mert a támogatás nem tartott lépést a gyorsan emelkedő ingatlanárakkal.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk