eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tűzszüneti felhívás nem született Rómában

Tűzszüneti felhívás nélkül, egyes értékelések szerint "kudarccal végződött" a libanoni válság miatt összehívott római konferencia. A tanácskozásra árnyékot vetett négy békefenntartó halála, akiket az ENSZ főtitkára szerint szándékosan támadtak az izraeli erők.

A római konferenciát összehívó Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter arra sürgette a nemzetközi közösséget, hogy segítsen véget vetni az erőszaknak, de közölte azt is, hogy nem lehet visszatérni a korábbi státus quo-hoz.

"Mindnyájan egyetértünk abban, hogy sürgősen le kell állítani az erőszakot, de ezúttal úgy, hogy ez tartós legyen. Sajnos, ez egy olyan régió, ahol túl sok tűzszünetet rúgtak fel, amit túl sokszor követett az erőszak fellángolása" - fogalmazott az Egyesült Államok külügyminisztere.

Konszenzus volt tehát abban, hogy véget kell vetni a harcoknak. Abban azonban már nem, hogy hogyan. A feltétel nélküli tűzszünetet határozottan elutasító Washington és a többi résztvevő között olyan nagyok voltak a nézetkülönbségek, hogy több mint egy órával késett a konferencia végére beígért sajtótájékoztató - mivel a küldöttek nem tudtak megállapodni egy közös nyilatkozat szövegéről. Végül kimaradt a "tűzszünet" szó, és csak a harcok sürgős leállítására tettek utalást.

Kofi Annan ENSZ főtitkár azt emelte ki: reméli, hogy az ENSZ megkezdheti a segélyezést, valamint azt, hogy az összegyűltek egyetértettek az erőszak megszüntetésének szükségességében.

Paragi Beáta, a Corvinus Egyetem közel-kelet szakértője szerint már a tanácskozás előtt is nyilvánvaló volt a nézetkülönbség.

Mint mondta, a konferenciára rányomta bélyegét a jelenleg is Libanonban szolgálatot teljesítő, de a harcokat csak megfigyelő ENSZ-erő négy katonájának halála. Kofi Annan szokatlanul nyíltan fogalmazva azt mondta, hogy az Izraeli légierő szándékosan támadta az ENSZ ellenőrző posztját. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök bocsánatot kért, és hibának nevezte az incidenst, más izraeli illetékesek azonban dühösen reagáltak.

Az ügy legújabb fejleményeként az ENSZ kiadta előzetes vizsgálata eredményeit. Eszerint a békefenntartók tíz alkalommal hívták fel az izraeli erőket, és kérték, hogy szüntessék be a támadásokat ellenőrzőpontjuk környékén. Hatórányi lövöldözés után azonban egy precíziós bomba találta el az objektumot, amelynek bunkerében egy kínai, egy osztrák, egy finn és egy kanadai békefenntartó lelte halálát.

ENSZ-illetékesek elmondták, hogy egy régóta ismert, fehérre festett, és tetején az ENSZ rövidítésével megjelölt épületről volt szó. Izrael a bírálatokra reagálva közölte, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×