eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rómában próbálják megoldani a közel-keleti válságot

Rómában megkezdődött a libanoni válság rendezéséről szóló nemzetközi konferencia, de kétséges, hogy az egynapos tanácskozás a harcok gyors leállításához vezethet-e. Libanon és több európai ország azonnali tűzszünetet akar. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szerint viszont először a konfliktus okait kell felszámolni és csak azután lehet fegyvernyugvásról beszélni.

A Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter által összehívott római konferencián több európai állam, Oroszország, valamint a mérsékelt arab államok vesznek részt. Libanont Fuád Szinjóra miniszterelnök képviseli.

A leginkább érintett felek azonban, így Izrael, valamint a Hezbollah és annak pártfogói, Irán és Szíria nincsenek jelen.

A fő kérdés a tűzszünet. Libanonnal és a legtöbb európai résztvevővel szemben ugyanis Washington és London nem akar azonnali fegyvernyugvást, hanem inkább a konfliktus úgymond "mélyebben meghúzódó kiváltó okait akarja felszámolni".

Az arab, az európai uniós országok és az ENSZ főtitkára szerint a harcok olyan sok áldozatot követeltek és olyan sokan menekültek el, hogy azonnali tűzszünet szükséges. A többi fél - az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - a fennálló status quo megváltoztatásában érdekeltek, ezért ők azon az állásponton vannak, hogy az azonnali tűzszünet nem vezetne célra. Szerintük az izraeli hadműveletek megteremtenék a lehetőségét annak, hogy új alapokról tárgyaljanak - mondta Paragi Beátát, a Corvinus Egyetem Közel-Kelet szakértője az InfoRádióban.

Mindez arra utal, hogy egyhamar nem érhetnek véget a harcok. Condoleeza Rice kiszivárgott rendezési javaslata szerint két lépcsőben több tízezres békeerőt küldenének Dél-Libanonba, és helyreállítanák a területen a libanoni kormány hatalmát.

Mindezt azonban csak akkor, ha a Hezbollah elfogadja a tervet. Ha nemet mond, akkor Washington zöld utat ad Izraelnek a szervezet felszámolásához. Egy másik feltétel az, hogy Izrael 30 kilométeres ütközőzónát hozhasson létre, azért, hogy a Hezbollah ne tudja rakétáival elérni a zsidó államot.

Szajíd Haszán Naszrallah, a libanoni Hezbollah vezetője a szervezet tévéadójában elutasította az amerikai feltételeket.

Naszrallah arról beszélt, hogy a Haifánál délebbre fekvő célpontokat is támadni fognak. Mindezt azért, mert Izrael, úgymond, nem hagyott más lehetőséget. Naszrallah szerint a Hezbollah nem fogadhat el Libanonra nézve megalázó feltételeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×