eur:
396.33
usd:
354.64
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Az amerikai külügyminiszter váratlan húzása

Váratlanul Bejrútba érkezett az amerikai külügyminiszter, aki hétfőn megkezdett közel-keleti körútján eredetileg csak az izraeli miniszterelnökkel és a palesztin elnökkel találkozott volna. Bár Washington eddig még nem szólította fel Izraelt a tűzszünetre, Condoleeza Rice azt mondta, "sürgős" a fegyvernyugvás.

Illetékesek szerint az amerikai külügyminiszter a libanoni néppel való együttérzését akarta jelezni, amikor váratlanul Bejrútba érkezett. A Bush-kormányzat eddig ugyanis inkább az Izraelt ért támadásokról beszélt.

Condoleeza Rice Fouad Siniora libanoni miniszterelnökkel tárgyalt, miközben az ország déli részén közelharcot vívnak egymással az izraeli katonák és a libanoni parlamentben is helyet foglaló Hezbollah fegyveresei.

Az amerikai külügyminiszter méltatta a libanoni miniszterelnök bátorságát, de hangsúlyozta, hogy libanoni területről nem indulhatnak ki a Hezbollahhoz hasonló terrorcsoportok támadásai. Condoleeza Rice emellett találkozott a libanoni parlament elnökével is, akit a libanoni Hezbollah-vezető szövetségesének tartanak.

Jöhetnek a NATO-erők?

Az amerikai külügyminiszter ezt követően Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel találkozott. Megfigyelők megjegyezték: egyelőre nem világos, hogy milyen konkrét módon tudna Washington véget vetni a harcoknak. Az amerikai vezetés eddig ugyanis nem sürgette Izraelt arra, hogy fogja vissza a libanoni infrastruktúrát súlyosan károsító és nagyszámú polgári életet követelő hadműveletét.

Ehud Olmert, még Condoleeza Rice érkezése előtt, európai diplomatákkal folytatott tanácskozások után azt mondta: el tudna fogadni a majdani tűzszünet fenntartására egy NATO-, vagy Európai Uniós erőt, ha az határozottabb mandátumot kapna, mint a Libanonban tartózkodó ENSZ-megfigyelők és ellenőrizné a szíriai-libanoni határátkelőket is.

Még tíz napig tarthat a támadás

Az izraeli erők közben elfoglaltak egy dél-libanoni falut és heves harcokban észak felé nyomulnak. Egy magas rangú tiszt azt mondta az izraeli rádiónak, hogy még tíz napig folytatódhat az offenzíva.

Közben a Hezbollah vezetője, Omar Naszrallah újabb harcias nyilatkozatot adott és azt mondta, az izraeli hadsereg nem fogja tudni leállítani a csoport rakétatámadásait. Ugyanakkor később közölte, hogy kész tárgyalni a tűzszünetről.

A libanoni család tragédiája

Miközben Izraelben eltemették a vasárnapi rakétacsapások két halottját, addig Dél-Libanonban is további polgári áldozatokról érkeztek hírek.

Több nyugati lap is beszámolt annak a családnak a tragédiájáról, amelynek 18 tagja, az izraeliek felszólításának engedve, egy furgonba zsúfolódva próbált menekülni vasárnap. A kocsit eltalálta a légierő egyik rakétája és a család három tagja a helyszínen meghalt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×