eur:
390.24
usd:
364.25
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tűzszünetet vár a nemzetközi közösség

Továbbra sincs nyugalom a Közel-Keleten, noha a nemzetközi közösség igyekszik rávenni Izraelt és a Hezbollah fegyveres szervezetet a tűzszünetre. Libanonból továbbra is ezrek menekülnek: a külföldieket leginkább hajóval menekítik ki Ciprusra. A libanoniak többsége gyalogosan hagyja el az országot és megy át Szíriába.

Az amerikai elnök arra készül, hogy katonai egységeket vezényeljen Libanonba. George Bush a kongresszusnak küldött levelében azt írta: a katonák az amerikai állampolgárok evakuálását biztosítanák és az amerikai létesítményeket védenék.

Az elnök úgy fogalmazott: a katonákat az evakuálás befejeződése, illetve az amerikai állampolgárokat fenyegető veszély elmúlta után hazahívná.

Közben az al-Arabíja arab hírtelevízió arról számolt be, hogy az izraeli légitámadások kezdete óta a libanoniak több mint 15 százaléka, 700 ezer ember hagyta el otthonát.

Félmillióra becsülik a menekültek számát

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága félmillióra becsüli az országon belüli menekültek számát. New Yorkban csütörtökön Kofi Annan ENSZ-főtitkárral konzultál a libanoni válságról az Európai Unió biztonság- és külpolitikai főképviselője és az amerikai külügyminiszter.

Egyes becslések szerint a már 9 napja tartó katonai akcióban majdnem 300-an vesztették életüket, zömmel civilek. Izraeli oldalon 30-ra tehető a halottak száma, ebből 16 a civil áldozat.

A zsidó állam azután indított támadást Libanon ellen, hogy az országban működő hezbollah fegyveres szervezet 2 katonáját foglyul ejtette. Az elmúlt napokban egyre hangosabban követeli a nemzetközi közösség a fegyverletételt.

Solana azonnali tűzszünetet kér

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Jeruzsálemben az azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket. Javier Solana azt ígérte, hogy az unió további erőfeszítéseket tesz a vérontás megállítására.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter ugyanakkor azt mondta: hazájának fontos, hogy olyan hosszú távú változások történjenek a térségben, amely elvezet a terror fölszámolásához - azaz a Hezbollah megsemmisítéséhez.

Az olaszok békefenntartókat küldenének

A német és az olasz államfő is az azonnali fegyverszünetet és tárgyalásokat sürgetett. Horst Köhler azt mondta: Izraelnek joga van az önvédelemre, de aggodalmát fejezte ki a polgári áldozatok és a lerombolt infrastruktúra miatt.

A Berlinben vendégeskedő Giorgio Napolitano olasz államfő támogatta azt a kezdeményezést, hogy ENSZ békefenntartók menjenek Dél-Libanonba, és hogy az unió is vegyen részt a misszióban.

Tony Blair kormányfő Londonban arról beszélt, hogy csak akkor szólítja föl Izraelt az azonnali tűszünetre, ha a konfliktust kiváltó két ok megszűnik - az izraeli katonák foglyul ejtése és a zsidó állam bombázása.

Még hetekig tarthat?

Egy izraeli katonai vezető arról beszélt, hogy még hetekig eltarthat a Libanon elleni akció. Eközben tízezrek próbálják meg elhagyni a Földközi-tenger partján fekvő országot. A külföldiek hajón menekülnek - főleg Ciprusra.

Sokan ugyanakkor Szíriában keresnek menedéket a bombázások elől. Segélyszervezetek szerint Libanonon belül is egyre nagyobb gondot jelent a menekültek ellátása. Víz- és gyógyszerhiány fenyeget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×