INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Átadták az Oroszországot elkerülő olajvezetéket

Infostart

Alig huszonnégy órával a G-8-ak szentpétervári csúcstalálkozója előtt átadták a Bakuból Ceyhánba vezető kőolajvezetéket. A csaknem 1800 kilométer hosszú vezetéken az Azerbajdzsánban kitermelt kőolajat Grúzián át juttatják el a délkelet-törökországi Ceyhán kikötőjébe. A vezeték elkerüli az orosz területet, és így a felvásárlók függetlenítik magukat Moszkva esetleges befolyásától.

A G-8-ak pénteken kezdődő szentpétervári csúcsértekezletén fő helyen szerepel a nyugati világ energiaellátásának kérdése. A téma Putyin orosz elnök javaslatára került fő helyre, mert Moszkva így is hangsúlyozni kívánja megnövekedett szerepét az iparilag fejlett országok földgáz- és kőolaj szükségletének kielégítésében.

Ebben jó partnere volt a korábbi német kancellár, aki, miután novemberben távozott a politikai életből, átvette az oroszországi Vyborgból az északkelet-németországi Greifswaldba vezető, máris nemzetközi bírálatot kiváltó földgázvezeték megépítésének vezetését.

Nyugaton azonban egyre jobban tartanak attól, hogy Moszkva esetleg politikai zsarolásra is felhasználja az orosz földről érkező energiát, ezért egy német céget megbíztak a Bakuból Ceyhánba vezető kőolajvezeték lefektetésével.

A több mint 3 éven át tartó építkezés során számos technikai nehézséget kellett áthidalni, ugyanis csak 101 szivattyúállomás üzemeltetésével tudják a 2800 méter szintkülönbséget eredményesen leküzdeni. A tervek szerint naponta fél millió hordó kőolaj jut majd el Ceyhánba.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018