eur:
395.22
usd:
365.18
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Titkos ügynököket vádolnak az emberrablással

Négy amerikai tikos ügynököt keresnek az olasz hatóságok, miután letartóztatták saját titkosszolgálatuk két tagját. Az akció egy, a CIA állítólagos részvételével történt emberrablás miatt történt. 2003-ban ugyanis eltűnt Milánóból egy egyiptomi imám, akit a gyanú szerint az amerikaiak raboltak el olasz földről.

A CIA-fogolyszállítások, állítólagos kihallgató táborok és emberrablások ügye időről-időre felmerül az európai politikai közbeszédben. Legutóbb az Európa Tanács jelentése feddte meg a tagállamok egy részét, mert úgy találta, hogy összejátszottak a szerinte jogsértő tevékenységet folytató amerikaiakkal.

Olaszországban most első ízben a hatóságok is felléptek egy hasonló ügyben.

Szerdán letartóztatták a SISMI titkosszolgálat két ügynökét, és körözést adtak ki négy amerikai ellen. A rendőrség szerint a keresett embereknek köze volt egy Olaszországban végrehajtott, a CIA-által szervezett emberrabláshoz.

Az amerikaiak közül három CIA-ügynök, egyikük pedig az avianoi NATO-légitámaszponton dolgozott, ahová állítólag az elrabolt imámot is vitték.

Az olasz média szerint a két letartóztatott olasz magas rangú illetékes egyike a külföldi terrorizmus elleni részleg vezetője és az észak-olaszországi területi részleg főnöke.

Az amúgy terrorizmussal gyanúsított egyiptomi imámot, Oszama Musztafa Hasszan Naszrt, vagy más néven Abu Omárt 2003 februárjában rabolták el egy milánói utcáról - állítják az olasz hatóságok.

Az olasz ügyészség szerint ezzel súlyosan megsértették az ország szuverenitását.

Az ügyészek azt mondják, hogy Naszrt először Németországba, majd Egyiptomba vitték, ahol megkínozták. Ennek leírása ráillik az utóbbi időben különleges fogolyszállításként elhíresült állítólagos amerikai gyakorlatra.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök és az elhárítás vezetője tagadta, hogy Róma tudott volna az akcióról, vagy hogy részt vett volna abban.

Baloldali beállítottságú európai politikusok többször is azzal vádolták meg az amerikaiak erős szövetségesének számító, korábbi Berlusconi-kormányt, hogy összejátszik a CIA-val.

Konzervatív képviselők ugyanakkor azzal vágtak vissza, hogy a bírálók akadályozzák a terror elleni harcot - jegyzik meg a hírügynökségek.

Berlusconi volt szóvivője, Jas Gawrowski, például azt mondta: "Oszama Bin Laden örül, mert Olaszországban nem terroristákat tartóztatnak le, hanem azokat, akik rájuk vadásznak".

A legutóbb Sólyom László magyar köztársasági elnök figyelmeztette vendégét, George Bush amerikai elnököt, hogy a terror elleni háborúban a törvényes utat kell követni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×