eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A reform embereken végzett kísérlet"

Diplomáciai csetepatékat okoz Csehország és Szlovákia kapcsolatában a mindkét országban zajló választási kampány. A cseh miniszterelnök a szlovák baloldal mellett kampányolva például embereken végzett kísérletnek nevezte a szlovákiai reformokat.

A szlovák külügyminiszter hivatalos látogatásra érkezett a cseh fővárosba és a protokoll szerint találkoznia kellett volna az ország miniszterelnökével. Ám Eduard Kukan az utolsó pillanatban munkalátogatásnak minősítette át útját, így nem találkozott Jiri Paroubek-kel.

Mindez összefügg a két országban folyó választási kampánnyal. Csehországban és Szlovákiában is júniusban tartják a parlamenti választásokat, a kampány során pedig mindkét oldalról több olyan kijelentés is elhangzott, melyek nem tesznek jót a két ország kapcsolatának.

Emberkísérlet?

A jobboldali szlovák kormány nemtetszéssel fogadta a miniszterelnökség mellett a cseh szociáldemokrata pártelnöki tisztséget is betöltő Jiri Paroubeknek a baloldali szlovák párt, a Smer konferenciáján tett kijelentéseit.

A cseh kormányfő bírálta a szlovák gazdasági reformokat, melyeket az embereken, a társadalmon és a gazdaságon végzett kísérleteknek nevezett.

Jiri Paroubek nem győzte hangsúlyozni, hogy Csehországban sokkal magasabbak a keresetek és az életszínvonal, mint Szlovákiában.

Ezek a kijelentések a kormányfői poszt legnagyobb várományosának tartott Robert Fico malmára hajtják a vizet, hisz kampánya során kíméletlenül bírálja a Dzurinda-kormány gazdaságpolitikáját és győzelme esetén jelentős változásokat, többi között a privatizáció felülbírálását ígéri.

Pozsonynak nem tetszik

Bár Pozsony hivatalosan nem reagált a cseh kormányfő szavaira, a kormány több tagja is nemtetszésének adott hangot.

Ivan Miklós pénzügyminiszter a közszolgálati rádió vitaműsorában Jiri Paroubek kijelentéseit a szomszédos ország befeketítésének és inkorrektnek minősítette.

Mindezek ellenére a két ország külügyminiszterre hangsúlyozta: a jószomszédi viszonyt nem árnyékolhatják be a választások előtti szócsaták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×