INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A szlovákok keresnek a legrosszabbul a régióban

Infostart / InfoRádió
Bár Szlovákiában tavaly emelkedtek a bérek, az átlagkereset még mindig jóval elmarad az európai átlagtól. A növekedés egyik akadálya a magas munkanélküliség.

Pénzügyi elemzők által végzett felmérés szerint Szlovákiában alacsonyabbak a bérek, mint Csehországban vagy Magyarországon. Míg Csehországban az átlagkereset 160 ezer forintnak felel meg, Szlovákiában mindössze 110 ezer forint az átlagjövedelem.

A bérek annak ellenére ilyen alacsonyak, hogy az elmúlt években a környező országokhoz képest nagyobb ütemben emelkedtek a keresetek. Míg 2004-ben a növekedés 2,5 százalékos volt, tavaly elérte a 6,3 százalékot.

A szlovák pénzügyminisztérium az idei évre 3,6 százalékkal számol. A növekedés üteme azonban régiónként eltér. Pozsonyban több mint 10 százalékkal növekedtek a keresetek, a kelet-szlovákiai Eperjes környékén viszont csak 5 százalékkal.

Elemzők szerint Szlovákia leghamarabb 20-25 év múlva érheti el az európai uniós jövedelmek átlagát. A növekedés akadálya lehet a nagy munkanélküliség, amely leszorítja a béreket.


A címlapról ajánljuk