INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Véget érhet a szlovákiai kórházi dolgozók sztrájkja

Infostart / InfoRádió
Több hét egyeztetés után szerda este megállapodással zárult az Egyetemi Kórházak Szövetségének tárgyalása az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Szakszervezetével Szlovákiában. A megegyezés szerint idén 20 százalékkal emelkedik az egyetemi kórházakban dolgozók bére.

Az egyezséget Rudolf Zajac egészségügyi miniszter ismertette. A megállapodás értelmében Szlovákia nyolc egyetemi kórházában május 1-jétől 10 százalékkal emelkednek a bérek, decembertől pedig újabb 10 százalékkal.

Az orvosok szakszervezete eredetileg 25 százalékos béremelést követelt. A sztrájkot két hete a pozsonyi egyetemi kórház szakszervezete hirdette meg, később országszerte több egészségügyi intézmény is csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

Csak felfüggesztették a sztrájkot

Közben a nem egyetemi kórházakban dolgozó egészségügyiek képviselői bejelentették: péntek reggel ideiglenesen véget ér a munkabeszüntetést, de továbbra is sztrájkkészültségben lesznek.

Amennyiben a kormány továbbra sem hajlandó tárgyalni követeléseikről, május 2-ától nem biztosítanak ügyeleteket a kórházakban, és nem lesznek hajlandók túlórázni sem.

A sztrájkolókkal eddig sem a kormány, sem a minisztérium képviselői nem tárgyaltak.

Egyelőre azonban nem tudni, hogy a béremelést sikerül-e kiterjeszteni az összes egészségügyi intézményre, a munkáltatók és a munkavállalók közötti tárgyalások csütörtökön délelőtt is folytatódnak.

A parlament szerdán elutasította azt az ellenzéki javaslatot, melynek értelmében kötelezték volna a kormányt, hogy biztosítsa a béremelésekhez szükséges összeget.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk