eur:
394.22
usd:
355.54
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Marad hivatalában a fehérorosz elnök

Fehéroroszországban a hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást a hétfőn hajnalban közzétett - előzetesnek számító - hivatalos végeredmény szerint. Az ellenzék vezetői nem ismerik el a voksolás eredményét, és új választás kiírását követelik.

A fehérorosz központi választási bizottság elnöke azt közölte, hogy Alekszandr Lukasenko jelenlegi elnök a szavazatok 82, 6 százalékát szerezte meg. Alekszandr Milinkevics, az ellenzéki egyesült demokratikus erők jelöltje a szavazatok 6 százalékát kapta.

A részvételi arány rekord nagyságú, 90 százaléknál is magasabb volt az elnökválasztáson.

Az ellenzék legesélyesebb jelöltje az első részeredmények közlése után választási csalással vádolta az elnököt a Minszk főterén tartott, több tízezres tüntetésen.

Alekszandr Milinkevics pártja kampányfőnökének közlése szerint a szavazatok legalább 30 százalékát szerezte meg. A másik ellenzéki jelölt bejelentette, hogy a hivatalos eredmény elleni tiltakozásul az ellenzék hétfő este újabb tömegtüntetést szervez.

Alekszandr Lukasenko elnök 1994 óta van hatalmon; 2004-ben népszavazáson döntöttek arról, hogy az államfő korlátlan ideig betöltheti tisztségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×