eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fegyveres székelyektől tartanak Romániában

Romániában erős indulatokat gerjeszt a március 15-re tervezett székely nagygyűlés. Hat nappal a székelyudvarhelyi esemény előtt az egyik bukaresti napilap Magyarországon kiképzett székely paramilitáris csapatokról közöl két oldalas összeállítást.

Paramilitáris székelyek - ez a címe annak a két oldalas összeállításnak, amelyben a bukaresti Ziua napilap a Romániára leselkedő székely veszélyről ír.

A cikk apropóját a Székely Nemzeti Tanács március 15-re meghirdetett székelyudvarhelyi nagygyűlése adja, amelyen a tanács kiáltványban szeretné kinyilváníttatni a résztvevőkkel a székelység autonómiaigényét.

A cikk szerint az autonómiát követelő civil-polgári mozgalom mögött egy Magyarországon létrehozott ETA-típusú félkatonai szervezet, a Székely Légió áll.

A lap saját forrásokra hivatkozva írja, hogy a székelyek vezetői szükség esetén ezt a félkatonai szervezetet használhatják fel.

Egy bombakereső dunaújvárosi áll a légió mögött?

Az állítólag dunaújvárosi székhelyű légió "parancsnoka" egy Révész Tibor nevű, Sepsiszentgyörgyön született 30 éves fiatalember, aki a magyar büntetés-végrehajtás keretében dolgozott, és faximilében közölt igazolványa szerint bombakeresői képesítést is szerzett.

A légió internetről letöltött alapokmányában állítólag az áll, hogy a szervezet Magyarország határain kívül is bevethető. (A honlap elérhetősége: www.szekely.tk)

A lap informátorai között emlegetett, de névtelenül idézett székelyudvarhelyi református pap becslése szerint a nem politikai, hanem polgári önvédelmi célokat követő szervezetnek úgy 4-5 ezer tagja lehet.

A légió állítólag Magyarországon dolgozó fiatal székely értelmiségiek köréből verbuválja "harcosait".

A Mediafax hírügynökség értesülése szerint Traian Basescu államfő az elnöki hivatalba rendelte a belügyminisztert, az igazságügy-minisztert és a titkosszolgálatok vezetőit, hogy a március 15. előtti feszült székelyföldi helyzetről tanácskozzanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×