eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyelőre aligha lesz háború Irán és az Egyeült Államok között

Irán és az Egyesült Államok részéről is elhangzanak ugyan fenyegetések, de egyelőre senki sem akar fegyverhez nyúlni - vélekedett az InfoRádióban N. Rózsa Erzsébet. A Közel-Kelet-szakértő azután beszélt erről, hogy szerdán megfeneklettek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és Irán tárgyalásai a közel-keleti ország atomprogramjáról. Magyarics Tamás, Amerika-szakértő is azt hangsúlyozta, hogy Washington egyelőre diplomáciai úton akarja megoldani kérdést.

Iránt tartja a legnagyobb kihívásnak az Egyesült Államok külügyminisztere. Condoleezza Rice azt mondta: a perzsa állam atomfegyvert akar fejleszteni, támogatja a terrorizmust és ellehetetleníti a demokráciát.

A diplomata minderről alig egy nappal azt követően beszélt, hogy Bécsben elakadtak Irán és Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tárgyalásai. Teherán és Washington ezután kölcsönösen megfenyegette egymást.

N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértő ugyanakkor leszögezte: egyelőre senki sem akar fegyverhez nyúlni. Emlékeztetett arra, hogy Teherán az ipari méretű urándúsításról hajlandó lenne lemondani, ám a laboratóriumi kísérletekhez ragaszkodik. N. Rózsa Erzsébet szerint nem valószínű, hogy Irán, mint a világ negyedik legnagyobb kőolaj-exportőre bevetné az "olajkártyát".

Magyarics Tamás Amerika-szakértő úgy vélte: Washington diplomáciai megoldást keres a problémára. Mint mondta: valószínűleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül Irán ügye, ám ott az orosz és a kínai ellenkezés miatt aligha döntenek szankciókról. Magyarics Tamás nem tartja valószínűnek, hogy az Egyesült Államok katonai erőt alkalmazna a kérdés megoldására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×