eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Európai szakszervezetek tüntetnek Strasbourgban

A közszolgáltatások magánkézbe kerülése ellen tüntetnek ma pedagógus szakszervezetek és szakszervezeti szövetségek Strasbourgban. Az Európai Parlamentben csütörtökön szavaznak az ezt szabályozó uniós szolgáltatási irányelvről.

25 ezer tüntetőt várnak az Európai Szakszervezeti Szövetség felhívására Strasbourgba arra a demonstrációra, amelyen a közszolgáltatások liberalizációját megteremtő szolgáltatási irányelv ellen tüntetnek pedagógus szakszervezetek és szakszervezeti szövetségek.

A tüntetésen részt vevő Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta, nem támogatják az eredeti szolgáltatási irányelv-tervezetet, ami szerint piaci alapon is működhetne a közoktatás és az egészségügy. Ez pedig két okból is elfogadhatatlan - mondta Varga László.

Az egyik ok az, hogy ha valamilyen közszolgáltatás piaci alapon működik, az állampolgárok hozzáférése anyagi helyzet függvényévé válhat, a másik oka pedig az, hogy a közszolgáltatásban foglalkoztatottak munkajogi biztonsága a piaci viszonyok között más, mint közszolgálati viszonyok között.

A jelenleg az Európai Parlament asztalán fekvő tervezet tartalmazza a származási elvet is. Eszerint a munkavállaló az EU-n belül a származási ország munkajogi szabályai szerint dolgozhatna. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke felhívta a figyelmet, hogy Nagy-Britanniában például jóval gyengébbek ezek a szabályok.

Az InfoRádió kérdésére Kerpen Gábor elmondta, ez az elv nem biztosítaná a származási ország béreit a munkavállalóknak. A demonstráción a két pedagógus szakszervezeten kívül a Liga, a Munkástanácsok és az Autonómok szakszervezeti szövetségek képviselői is jelen lesznek.

Noha több tagállam attól tart, hogy a hazai vállalkozások az irányelv hatására háttérbe szorulhatnak, Magyarország sürgetné a direktíva mielőbbi bevezetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×