eur:
394.73
usd:
370.57
bux:
65346.42
2024. április 19. péntek Emma

Az ország, ahol a jogosítványt nem vezetésnél, hanem a bankban használják

Közelebb került egy lépéssel Nagy-Britannia a fél évszázada nem létező személyi igazolvány kötelező visszaállításához. Az alsóház megszavazta az ehhez szükséges legfőbb előkészületi törvényjavaslatokat.

A törvénykezési folyamat még 2004-ben indult, amikor a munkáspárti kormány a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni harc jegyében beterjesztette az alsóház elé a javaslatot.

A személyazonosító kártyába beépített elektronikus lapkán a tulajdonos összes biometrikus adata szerepelni fog, így az ujjlenyomata és szemének szivárványhártyája, gyakorlatilag hamisíthatatlanná téve ezzel az igazolványt.

Jelenleg az egyetlen létező brit fényképes személyazonosító okmány - az útlevélen kívül - a jogosítvány, amelyet vezetés közben nem kell az autósoknak maguknál tartaniuk, nélküle viszont nehéz még az egyszerű banki ügyletek elvégzése is.

Akinek nincs vezetői engedélye, attól a bankok és a hatóságok útlevelet, vagy névre szóló közműszámlát kérnek azonosító okmányként.

A brit polgárjogi szervezetek erősen bírálják a személyi igazolvány bevezetését célzó kormányzati szándékot, mondván: a program végrehajtásához szükséges hatalmas adatbázis minden eddiginél nagyobb betekintést engedne az emberek életébe a kormánynak, anélkül, hogy hathatós segítséget adna a fő indokként megjelölt terrorellenes harchoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×