eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meghalt a "genovai hóhér"

Németországban 97 éves korában meghalt Friedrich Engel volt SS-tiszt.

A "genovai hóhér" néven elhíresült férfit 2002-ben 7 évi börtönbüntetésre ítélte a hamburgi tartományi bíróság, mert a második világháborúban bűnrészes volt 59 olasz civil lemészárlásában.

Az ítéletet két évvel később - megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva - megsemmisítette a német legfelsőbb bíróság.

Az egykori náci tiszt a múlt héten hunyt el az észak-németországi városban, de a hírt csak hétfőn jelentette be a hamburgi igazságügyi hatóság egy neve elhallgatását kérő illetékese.

Friedrich Engel háborítatlanul élt Hamburgban 1945 óta, mert a német hatóságok - az iratok megsemmisülése miatt - beszüntették ellene a nyomozást.

A vizsgálatot 1999-ben újították fel, amikor - távollétében - életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki rá egy olasz bíróság.

Az 59 olasz civilt 1944 májusában végezte ki egy német osztag, megtorlásul egy német katonák által látogatott genovai mozi felrobbantásáért.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×