eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még nincs döntés Zentai kiadatásáról

Ausztráliában a jövő hónapra halasztották a háborús bűntettel gyanúsított Zentai Károly kiadására vonatkozó magyar kérelem elbírálását.

A kiadatási ügy tárgyalásának eredeti, február 13-ai időpontját azért halasztották el, mert Zentai Károly védőügyvédei egy szövetségi bírósághoz fordultak annak kiderítéséért, hogy jogosultak-e Nyugat-Ausztrália bíróságai kiadatási kérelmek elbírálására - írja a The Australian című lap.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője szerint nincs semmi ok Zentai Károly kiadásának megtagadására, a gyanúsított csak akkor tudná bizonyítani ártatlanságát, ha bíróság elé állna Magyarországon.

Budapest 2004 decemberében kérte az ausztráliai hatóságoktól Zentai Károly kiadatását.

A több mint ötven éve Ausztráliában élő férfit azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben bűnrészes volt egy Balázs Péter nevű zsidó fiatalember megölésében Budapesten. A vádlott tagadja bűnösségét.

Efrájim Zuroff szerint a lehető leghelytelenebb üzenet lenne a világnak, ha eltekintenének Zentai magyar bíróság elé állításától, csupán magas életkorára tekintettel.

Az, hogy eddig sikerült kibújnia az igazságszolgáltatás alól, semmi esetre sem csökkenti bűnösségét és büntethetőségét - mondta a Simon Wiesenthal Központ vezetője.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×