eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Népszerűbbek a konzervatívok Blair pártjánál

Választási veresége óta először vette át a vezetést Nagy-Britanniában az ellenzéki konzervatív párt a Munkáspárttal szemben - derül ki a londoni Times megbízásából készült felmérésből. Egy mostani választáson a szavazók 37 százaléka a torykra, 36 százalékuk Tony Blair Labour pártjára szavazna - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

Az ellenzéki konzervatív pártnak új, fiatal vezetője van David Cameron személyében, aki megválasztása óta több területen megváltoztatta pártja politikáját.

Szerdán például azt jelentette be, hogy hatalomra kerülve nagyszabású lakásépítést kezdeményez, főként fiatalok számára; holott eddig az volt a konzervatív politika, hogy óvni kell a zöldövezeteket az építkezésektől.

A szocialista Labour támogatottsága több okból csökken. Sorain belül nincs egyetértés társadalmi kérdésekben, például az oktatásügyi politika terén, s emiatt a kormányt kétszer egymásután leszavazták a képviselőházban.

Népszerűtlen az Irak-politika

A Times által készíttetett felmérés szerint egyre népszerűtlenebb az iraki katonai jelenlét, különösen azután, hogy a közelmúltban elesett Irakban a századik angol katona. A szavazópolgárok 62 százaléka jobbnak látja, ha a brit csapatok most már hazatérnek Irakból, hiszen feladatukat elvégezték.

A Labour támogatottságának visszaesése ismét felveti a kérdést, mikor váltja fel Tony Blairt a miniszterelnöki székben Gordon Brown pénzügyminiszter. A BBC belpolitikai kommentátora hosszú beszélgetést folytatott Brownnal a vonaton, miközben a miniszter egy vidéki konferenciára utazott.

A közvetítés meglepte a tévénézőket, ugyanis először fordult elő, hogy Gordon Brown nem csak a gazdasági helyzetről nyilatkozott, hanem a belpolitika más problémáiról is beszélt, ami azt mutatja, hogy a pénzügyminiszter fokozatosan előkészíti Tony Blair visszavonulását és ő lép a helyébe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×