eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Júniusban választanak Szlovákiában

Június 17-én tartják az előrehozott választásokat Szlovákiában, miután a pozsonyi parlament gyorsított eljárásban módosította az alkotmányt - jelenti az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A szlovák parlament a vártnál simábban fogadta el a jelenlegi megbízatási időszak lerövidítését lehetővé tevő alkotmánymódosítást.

A jogszabály elfogadását mind a 143 képviselő honatya támogatta, így már nincs akadálya annak, hogy június 17-én tartsák az eredetileg szeptember 16-ára tervezett parlamenti választásokat.

Miután a kereszténydemokrata párt a hét elején kilépett a kormánykoalícióból, a politikai pártok úgy döntöttek, a kialakult válság megoldása csakis a megbizatási időszak lerövidítése lehet.

Vita a megbízott házelnök jogköréről

Némely alkotmányjogász a parlamenti vita során megkérdőjelezte, hogy Bugár Béla megbízott házelnök kihirdetheti-e a választások idejét. Többen úgy vélik, ez a jogkör csak a teljes jogkörrel rendelkező parlamenti elnököt illetti meg.

Ezért nem kizárt, hogy ismét napirendre kerül a házelnöki tisztség kérdése, erre a posztra a Meciar vezette ellenzéki Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom tart igényt.

Kormányválság a vatikáni szerződés miatt

Szlovákiában azután alakult ki kormányválság, hogy a kereszténydemokraták bejelentették: a jövőben nem vesznek részt a közös kormányzásban, mert szerintük a kabinet szándékosan késlelteti a tervezett vatikáni szerződés aláírását.

A kereszténydemokraták azt sérelmezték, hogy Pozsony még mindig nem fogadta el a dokumentumot, amelynek egyik cikkelye lehetővé tetette volna az orvosoknak, hogy lelkiismereti aggályokra hivatkozva megtagadják a részvételt a művi megtermékenyítésben és az abortusz-műtétekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×