eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Saront hétfőig kómában tartják

Még egy napig mesterséges kómában és lélegeztetőgépen marad Ariel Saron izraeli miniszterelnök - közölték vasárnap a jeruzsálemi Hadassza kórházban orvosi források, akiket az izraeli katonai rádió idézett.

A források szerint ezt a döntést hozta a Saront kezelő orvoscsapata legutóbbi CT-vizsgálat befejeztével.

Az izraeli miniszterelnök állapota "folyamatosan javul", de még válságos - tájékoztatta vasárnap kora délután az újságírókat Slómó Mor-Jószéf, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója.

Az igazgató elmondta, hogy - hacsak nem áll be változás a beteg állapotában - hétfőn reggel az orvosi konzílium után megkezdik fokozatos felébresztését a mesterséges kómából, megállapítandó, milyen mértékű kárt okozott agyában a szerdai súlyos agyvérzés. Az altatók mennyiségének fokozatos csökkentése mellett megvizsgálják az idegrendszer működését is.

Mor-Jószéf közölte, hogy Saron agyában a duzzanat visszahúzódott, minden más érték, így a koponyaűri nyomás, a vérnyomás és a pulzus a normális határértékeken belül van, a beteg láztalan. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy hétfőn nagyjából ugyanebben az időpontban tájékoztathatják ismét a sajtót.

Gazdig Gyula, egyetemi tanár Közel-Kelet szakértő szerint az orvosi vélemények alapján egyértelmű, hogy a súlyos agyvérzésen átesett Ariel Saron izraeli kormányfő már nem térhet vissza a politikai életbe.

Az izraeli lapok egyre többet írnak a Saron utáni korszakról, a különböző személyi kombinációkról és a kormányfő által nemrég létrehozott Kadima párt kilátásairól – mondta Gazdig Gyula az InfoRádióban.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a pártban számos jelentős politikai személyiség van, köztük például Simon Perez volt külügyminiszter.

A jobboldali Likudból a Kadimába átlépő politikusok úgy vélekednek, hogy a párt szétesik, ha ő kerül hatalomra – tette hozzá.

Gazdig Gyula elmondta, hogy az izraeli-palesztin viszonyt nagymértékben befolyásolja majd a palesztin választás végeredménye, amelyen a jelenlegi várakozások szerint jól szerepel majd a radikális Hamász.

Izrael valószínűleg a palesztin politikai megosztottságra hivatkozva még óvatosabban tesz újabb lépéseket a rendezési folyamat részeként – közölte az egyetemi tanár.

Gazdig Gyula szerint elképzelhető, hogy Izrael a jövőben egyoldalúan kivonul Ciszjordánia keleti részéről, ahol elszigetelt zsidó települések vannak.

A végleges rendezés legfontosabb kérdéseiről – Jeruzsálem ügye, a palesztin menekültek problémája, a vízmegosztás – még messze van a megállapodás – tette hozzá.

Az izraeli kormányfőt szerda este vitték kórházba Jeruzsálemben, miután újabb agyvérzést kapott. Ariel Saron azóta három műtéten esett át.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×