eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Erdélyen spórolt a kormány

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi magyar oktatási és kulturális intézményeket, hogy az Illyés Közalapítvány a tavaly megítélt támogatások több mint felét mindmáig nem fizette ki. Az ok: takarékoskodni kellett Budapesten.

A közalapítvány romániai titkára, Tibád Zoltán a Krónika című napilapnak elmondta: a tavalyi 190 millió forintos erdélyi keretükből 113 milliót nem tudtak folyósítani a sikeresen pályázó egyesületeknek, szervezeteknek. November óta egyetlen fillér sem érkezett Erdélybe – tette hozzá.

Laborczi Géza, az Illyés Közalapítvány budapesti kuratóriumának titkárára nem tartotta szerencsésnek, hogy a közalapítványok is megsínylették a kormány takarékossági intézkedéseit.

"Mi szerződésben vállaltuk a pályázati támogatások folyósítását. Ezt a szerződést pedig érzésem szerint a magyar kormány egyoldalúan megszegte" - jelentette ki a tisztségviselő.

Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal határon túli ügyekben illetékes politikai államtitkára a Krónikának azt mondta: költségvetési és takarékossági tényezők késleltették a kifizetéseket.

Az államtitkár hozzátette: ha késve is, de ez év elején valamennyien meg fogják kapni a megítélt összeget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×