eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Politikai erődemonstrációvá vált az orosz-ukrán gázvita?

Miután az orosz Gazprom vasárnap elzárta az Ukrajnának szánt gázcsapokat, egyre inkább politikai jelleget ölt a két fél vitája. Moszkva szerint a kijevi vezetőség szándékosan szakította meg a tárgyalásokat azért, hogy a helyzetből politikai előnyt kovácsoljon a márciusi választások előtt. Kijev ugyanakkor állítja: ő elfogadta az orosz ultimátumot.

Az ukrán gázipari monopólium, Naftohaz vasárnap állította: szilveszter éjszaka elfogadta az orosz Gazprom partnermonopólium azon utolsó ajánlatát, amelyben három hónapos haladékot kínált a "piaci árak" bevezetésére, annak ellenére, hogy a tervezetet csak „moszkvai idő szerint éjfél előtt egy perccel küldték meg az ukrán félnek".

A moszkvai külügyminisztérium ugyanakkor azt állította, hogy a Gazprom ajánlatának visszautasítása mögött politikai szándékok húzódnak meg, ugyanis az ukrán állami monopolcég politikai manipulálásra akarja felhasználni a kialakult helyzetet.

Orosz szakértők - köztük Andrej Illarionov nemrég leköszönt Kreml-tanácsadó – ugyanakkor úgy vélik, hogy a gázbojkottal éppen Moszkva akarja gyengíteni a nyugatbarát, euroatlanti integrációra törekvő Viktor Juscsenko elnök pozícióit a március végi parlamenti választás közeledtével.

Vasárnap a Gazprom orosz olajipari vállalat közvetve maga is elismerte a csapelzárás politikai hátterét. "Az ukrán hatóságok nem tudják majd megmagyarázni népüknek rövidlátó politikájuk okát" - mondta az orosz monopólium szóvivője, Szergej Kuprjanov a gázcsapok takarékra tétele után, félreérthetetlenül Juscsenko csapatára hárítva a felelősséget a tárgyalások kudarcáért.

Közben a lengyel gázművek vasárnap bejelentette: nyomáscsökkenést észlelt a lengyelországi gázvezetékekben az ukrán határon fekvő Drozdowiczénél. A lengyel cég szerint a korlátozás az országban felhasznált teljes gázmennyiség 14 százalékát érinti.

A magyar gazdasági miniszter szerint a magyarországi gázfogyasztók semmit nem fognak érezni az orosz gázcsapok elzárásából. "Magyarország gázellátása biztonságban van. A Gazprom és diplomáciai forrásaink egyöntetűen fennakadásmentes szállítást ígérnek, nincs tehát veszély. Annak érdekében, hogy ne is legyen, levélben fordulok a V4-ek energiaügyi minisztereihez, hogy egyeztessük kedden az álláspontunkat a gázellátással kapcsolatban" - mondta Kóka János a Magyar Távirati Irodának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×