eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lassan követhetetlenné válik az orosz-ukrán gázvita

Az orosz Gazprom vasárnap elzárta az Ukrajnának szánt gázcsapokat, miután nem sikerült megállapodni Kijevvel az áremelésről. Az ukrán fél ugyanakkor állítja: elfogadta az orosz feltételeket. A lengyel gázművek bejelentette: nyomáscsökkenést észlelt vezetékeiben. Szakértők attól tartanak, hogy Európában energiaválságot okozhat a vita.

Az ukrán gázipari monopólium, Naftohaz állítja: szilveszter éjszaka elfogadta az orosz Gazprom partnermonopólium azon utolsó ajánlatát, amelyben három hónapos haladékot kínált a "piaci árak" bevezetésére.

A Naftohaz internetes honlapja szerint „azt a szerződéstervezetet, amely szerint csak 2006 második negyedévétől lettek volna érvényesek a piaci gázárak, moszkvai idő szerint éjfél előtt egy perccel küldték meg az ukrán félnek".

Korábban a Naftohaz azt állította, hogy az európai országoknak szánt gáz mennyiségét is csökkentette az orosz fél. A Gazprom szóvivője válaszul kijelentette, hogy az európai exportmennyiséget hiánytalanul szállítják Ukrajna felé.

Szergej Kuprjanov hozzátette: vasárnap estére már ki lehet mutatni az Ukrajna és a vele szomszédos EU-tagok, köztük Magyarország határán lévő mérőállomásokon, hogy a Naftohaz megcsapolja-e tranzitgázt.

Közben a lengyel gázművek bejelentette: nyomáscsökkenést észlelt a lengyelországi gázvezetékekben az ukrán határon fekvő Drozdowiczénél. A lengyel cég szerint a korlátozás az országban felhasznált teljes gázmennyiség 14 százalékát érinti.

A Gazprom orosz állami vállalat közép-európai idő szerint január elsején délután 13 órára csökkentette a vezetéken áramló gáz mennyiségét az Ukrajnának szánt 120 millió köbméterrel.

A két ország közötti vita azután éleződött ki, hogy az orosz Gazprom bejelentette: a jelenlegi négy és félszeresére emelné a földgáz árát, amelyet Ukrajna esetében még az 1980-as években állapítottak meg.

Ukrajna eddig ezer köbméterenként 50 dollárért kapta az orosz gázt, és legfeljebb 80 dollárt tartana elfogadhatónak. Oroszország azonban 230 dollárt követel a gázért ezer köbméterenként.

Közben Kijev megállapodott Türkmenisztánnal 40 milliárd köbméter gáz importjáról, méghozzá a Kijev számára elfogadható 50 dolláros áron.

Londoni elemzők attól tartanak, hogy Európában energiaválságot okozhat a kialakult helyzet, mivel a kontinens földgázszükségeltének egynegyedét Oroszországból szerzi be, többségét az Ukrajnán át haladó vezetéken keresztül.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×