INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Nacionalizmus elleni tüntetés Moszkvában

Infostart / InfoRádió
Két kis orosz liberális párt hívei több ezres demonstrációt tartottak vasárnap Moszkvában a szélsőséges nacionalizmus és a fajgyűlölet térhódítása ellen, jelentette az MTI.

A megmozdulást a demokraták eredetileg november 27-re hirdették meg, válaszul a november 4-i egységünnepen engedélyezett háromezres ultranacionalista, rasszista felvonulásra, amely főleg a kaukázusi jövevények ellen irányult. Akkor a moszkvai hatóságok nem engedélyezték, s egy kisebb tüntetést rohamrendőrök feloszlattak.

Az Eho Moszkvi rádió szerint háromezren, a rendőrség szerint másfél ezren vettek részt a politikai megtorlások áldozatainak Ljubjanka téri emlékkövénél lezajlott nagygyűlésen, amely az "antifasiszta" felvonulást lezárta. A tüntetők Moszkvának a fasizmustól való megtisztítását, a csecsenföldi háború beszüntetését és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték plakátjaikon.

A demonstrációra négyszáz rendőrt vezényeltek ki, akik leszerelték azt a néhány rendbontót, aki paradicsommal vagy vakgránáttal célozta meg a felvonulókat

A címlapról ajánljuk