eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bolíviában megkezdődött az elnökválasztás

Bolíviában helyi idő szerint vasárnap reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, hogy a választók nyolc elnökjelölt - köztük a két legesélyesebb, Evo Morales szocialista indiánvezér és Jorge Quiroga konzervatív exállamfő - közül kiválasszák, ki vezesse a latin-amerikai országot a következő négy évben.

A 3,8 millió választásra jogosult állampolgár nemcsak az új elnökre adhatja le voksát ezen a vasárnapon, hanem a parlament két házának 130 képviselői és 27 szenátori helyére, valamint - most első ízben - a tartományok kilenc kormányzójára is.

Az elnökválasztáson a szavazók arról döntenek, ki lesz az utódja a jelenlegi ideiglenes államfőnek, a júniusban lemondott Carlos Mesát felváltó Eduardo Rodrígueznek. A közvélemény-kutatásokban az ajmara indián Evo Morales, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) vezetője áll a legjobban (35 százalék), utána a liberális Jorge Quiroga (29) és - jóval mögöttük - a centrista vállalkozó Samuel Doria Medina következik (9).

Ha egyik jelölt sem kap többet a szavazatok 50 százalékánál az első fordulóban, az új kongresszus feladata lesz, hogy januárban kinevezze az új elnököt a két legtöbb szavazatot szerző jelölt közül. Amennyiben Evo Morales lesz a befutó, akkor ő lesz Bolívia - s egész Dél-Amerika - első indián államfője.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×